Noiembrie 16, 2021
10 beneficii ale cafelei consumate zilnic
Știați că o ceașcă obișnuită de cafea poate face mai mult decât să vă ofere revigorarea de dimineață?

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Întrebarea dacă o cafea are sau nu beneficii semnificative este, fără îndoială, foarte controversată. Această dezbatere din cele mai vechi timpuri a menționat activitatea să antioxidantă, precum și potențialul de stimulare a creierului.

Pe de alta parte, detractorii au sugerat dezavantaje precum indigestie, creșterea frecvenței cardiace, tensiune arterială crescută și insomnie. Cu toate acestea, ultimul val de dovezi medicale și științifice vine cu o mulțime de noutăți. Consumul de cafea poate fi mai sănătos decât ați bănuit vreodată.

1. Cofeina vă oferă o creștere de memorie pe termen scurt

Iată câteva dintre cele mai importante motive să credeți asta:

În urma unui studiu, câțiva indivizi au primit câte o doză de 150 de miligrame de cofeină fiecare, aproximativ cantitatea pe care o conține o ceașcă de cafea. Cercetătorii au observat o creștere semnificativă a activității creierului. De asemenea, aceștia au remarcat faptul că timpii de reacție, precum și memoria celor care au consumat cafeină s-a îmbunătățit considerabil în comparație cu cei care au primit doar un placebo obișnuit. Pentru a fi expliciți, aceștia din urmă nu au indicat nicio creștere în ceea ce privește activitatea creierului.

Potrivit neurologilor și toxicologilor, se consideră că cofeina acționează asupra zonelor creierului responsabile de concentrare și memorie. Ca o consecință directă, cofeina trimite un impuls asupra memoriei pe termen scurt, precum și asupra acuității puterii de concentrare unui individ. Cu toate acestea, putem remarca faptul că nu este clar cât durează acesta creștere. Totodată, nu este clar cum poate varia de la o persoană la alta.

2. Este o sursă de antioxidanți utili
Studiile arată cum cafeaua are mai multă activitate antioxidantă în comparație cu cele două superstaruri antioxidante: cacao și ceai. De fapt, o gamă largă de analize detaliate de laborator realizate de-a lungul anilor au identificat peste 1000 de antioxidanți în boabele de cafea. Interesant este faptul că sute de alți antioxidanți apar la prăjirea boabelor de cafea. Mai mult, un studiu din 2012 a numit cafeaua că una dintre principalele surse de antioxidanți alimentari disponibile în prezent.

În cazul în care nu știați, majoritatea antioxidanților care se găsesc într-o ceașcă de cafea ajută la combaterea inflamațiilor. Și printr-o inflamație înțelegem o cauză fundamentală a diferitelor afecțiuni cronice, asemenea aterosclerozei, a unor tipuri de cancer și a artritei.

În afară de aceasta, antioxidanții joacă un rol semnificativ în neutralizarea radicalilor liberi care apar în mod natural că parte a funcțiilor metabolice zilnice. Cu toate acestea, radicalii în cauză sunt cei care pot provoca stres oxidativ și nu ne referim la cel benefic. Cu alte cuvinte, antioxidanții dintr-o ceașcă de cafea aburindă ajută la menținerea sănătății dumneavoastră. Și fac acest lucru prin protejarea celulelor împotriva oricăror daune fizice externe posibile.

În cele din urmă, acidul cromogenic (unul dintre principalii antioxidanți din cafea) s-a dovedit a avea o oarecare capacitate de a preveni bolile cardiovasculare.

3. O cană obișnuită de cafea poate preveni declinul cognitiv
Nu este un secret că cafeaua trimite un impuls temporar benefic către memorie și către activitatea creierului. Dar ceea ce majoritatea dintre noi nu știm este faptul că un consum frecvent de cafea poate preveni, de asemenea, declinul cognitiv asociat anomaliilor mintale, cum ar fi boala Alzheimer.

Într-un studiu amplu, experții au descoperit faptul că un consum de aproximativ trei până la cinci cești de cafea în fiecare zi are unele beneficii unice care nu pot fi reproduse în alt fel. S-a menționat că reduce cu 65% riscul de demență și Alzheimer pe toată durata vieții. Totodată, cercetătorii au investigat efectul consumului de ceai sau alte băuturi, cum ar fi cacao sau bere, asupra declinului cognitiv, însă nu au găsit nicio asociere.

4. Cafeaua ajută la reducerea anumitor tipuri de cancer
Potrivit specialiștilor în cancer, bărbații care beau cafea în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancerul de prostată comparativ cu cei care consumă alte tipuri de băuturi. În tandem similar, diferiți cercetători sugerează că consumul a patru sau mai multe cești de cafea în fiecare zi scade riscul de cancer endometrial la femei.

În mod statistic, femeile care consumă patru sau mai multe cești de cafea pe zi au cu 25% mai scăzute șansele de apariție a cancerului, comparativ cu femeile care beau mai puțin de o cană zilnic. În același spectru, cercetătorii au descoperit o relație între consumul frecvent de cafea și scăderea ratei de cancer rectal, la sân, colon și ficat.

Dar cum se întâmplă acest lucru?
Cafeaua conține substanțe fitochimice antioxidante numite polifenoli. Astfel de substanțe chimice au demonstrat multe proprietăți anticarcinogene în diferite studii și analize detaliate de laborator efectuate în ultimele câteva decenii. Deci, pescurt, aceste fitochimice acționează ca tampoane care împiedică șansele de apariție a tumorilor la o expunere foarte mică la compușii cancerigeni.

5. Cafeaua reduce riscul de apariție a diabetului zaharat
O bună parte a experților în sănătate și nutriție din întreaga lume susțin ideea că există o asociere între consumul de cafea și scăderea riscului de diabet. Și aceasta, în special pentru că s-a dovedit recent că pericolul de a suferi de diabet zaharat scade cu 7% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată. De asemenea, studiile epidemiologice au arătat că cei care consumă foarte multă cafea au cu 50% mai puține șanse de a suferi de diabet, comparativ cu consumatorii ocazionali sau chiar cu cei care nu consumă deloc.

Există mai multe moduri în care cafeaua este benefică în îndepărtarea diabetului. În primul rând, ajută organismul să utilizeze insulina și protejează celulele producătoare de insulină și, drept consecință directă, permite oreglare eficientă a zahărului din sânge. Să nu mai vorbim de faptul că un echilibru sănătos de zahăr din sânge este asemănător cu o viață fară diabet.

În al doilea rând, împiedică deteriorarea țesutului. În special, acela care rezultă din lupta cu inflamația în organism (unul dintre factorii derisc de diabet de tip 2).

6. Cafeaua este sănătoasă pentru inimă
Înainte de a o respinge că un alt mit de pe internet, rezervați-vă câteva secunde pentru a citi faptul că un studiu care a implicat peste 37.000 de persoane de-a lungul a 13 ani a fost finalizat de către cercetătorii cardiologi. Surprinzător, cercetările au scos la iveală faptul că consumatorii moderați de cafea au avut un risc cu 20% mai scăzut în privința bolilor de inimă, comparativ cu cei ocazionali, cu cei convinși, și cei care nu consumă deloc.

7. Cafeaua îmbunătățește performanța exercițiilor fizice
Este regretabil faptul că majoritatea dintre noi am fost induși în eroare de faptul că cafeina este un agent de deshidratare. De asemenea, este unul dintre motivele pentru care în anii de formare ați fost descurajați să savurați cafea sau ceai înainte de o cursă lungă sau o lectură. Chiar și unii dintre cei care fac performanță în fitness nu vă recomandă să consumați cafea înainte sau după un antrenament intens.

Dar studii recente au arătat că, la fel de mult cum cafeina poate stimula deshidratarea, consumul moderat de cafea nu deshidratează entuziaștii sportului pentru a-și întrerupe antrenamentul. Dimpotrivă, cafeaua și beneficiile acesteia ajută la combaterea oboselii fizice, permițând astfel o marjă de anduranță mai ridicată pe banda de alergare sau la antrenamentele cu gantere.

Cum se întâmplă acest lucru?
Cofeina reprezintă un potențial de îmbunatățire al performanței și al rezistenței. Nu numai că ajuta la combaterea oboselii, dar, de asemenea, îmbunătățește contracția musculaturii. Într-o oarecare măsură, poate întrerupe percepția durerii sportivului și poate crește nivelurile de acid gras din sânge. Rezultatul acestui fapt, pe termen lung, este rezistența și anduranță.

8. Este cafeaua sănătoasă pentru ficat?
Indiferent de ceea ce ați putea găsi în blogurile de sănătate și în reviste de nutriție, cert este faptul că această licoare, cafeaua, reduce riscul de cancer la ficat. Încă o dată, un consum constant de cafea a fost pus pe seama unei incidențe mai scăzute a cirozei, cu atât mai mult a cirozei alcoolice. Unele studii au indicat chiar o corelație inversă între creșterea consumului de cafea și reducerea riscului de ciroză – o scădere a riscului cu 20% pentru fiecare ceașcă consumată.

9. Protejează împotriva gutei (artritei)
Studiile privind modelele de consum de cafea ale ambelor sexe indică faptul că un consum obișnuit de cafea scade riscul de a dezvolta guta (o forma de artrită care provoacă inflamarea sau umflarea articulațiilor, în special în picioare și în degetele mari de la picioare). Un alt studiu separat a analizat comportamentele de sănătate pentru aproape 90 000 de asistente medicale în decursul a 26 de ani. Departe de ceea ce așteptă majoritatea, s-a observat o corelare pozitivă între scăderea pericolului de apariție a gutei și consumul de cafea pe termen lung.

Femeile care au consumat mai mult de 4 căni zilnic au prezentat un risc cu 57% mai scăzut de gută, la fel și cei care au luat cel puțin trei cești de cafea pe zi. În plus, riscul de gută a scăzut cu 22% la femeile care au consumat zilnic între 1 și 3 căni de cafea.

Mai mult, o singură cană de cafea decofeinizată pe zi a fost asociată cu scăderea cu 23% a riscului de gută. Toate aceste tipare au fost comparate cu cei care nu au consumat deloc cafea.

10. Cafeaua reduce depresia
Un șir din studii anterioare și recente au legat consumul de cafea cu rate de depresie mai scăzute atât la bărbați cât și la femei. În aceste studii, datele colectate sugerează o relație inversă între depresie și consumul de cafea. De fapt, specialiștii în cafea par să aibă cel mai scăzut risc de a cădea pradă depresiei.

În mod natural, cafeina este cunoscută pentru a activa neurotransmițătorii care pot controla starea de spirit. Astfel de transmițătoare includ serotonina și dopamina. În acest fel, cafeaua stopează depresia stimulând injectarea acestor “hormoni ai fericirii” în sânge.

Cum să alegeți cea mai buna cafea pentru sănătatea dumneavoastră
Este evident că aceasta băutură, cafeaua, vine cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Dar atunci cum se obțin mai multe beneficii de la cafea? Mai jos sunt câțiva pași de urmat.

Alegeți o cafea boabe organică 
Ca și în cazul altor produse alimentare, cea mai bună modalitate de a obține cea mai pură versiune este să alegeți marca ecologică. Din fericire pentru noi, majoritatea companiilor de prelucrare a cafelei oferă o varietate naturală, precum și versiunea obișnuită (deși o astfel de cafea este în mod normal un pic mai scumpă decât versiunea obișnuită.)

Dacă nu, verificați ambalajul pentru a vă asigura că boabele de cafea au fost crescute fară a se utiliza erbicide și pesticide. De obicei, boabele de cafea organice sunt în mod normal cultivate cu asistenta chimica zero, daca este posibil, pentru a se obține o cafea organica în întregime, deoarece este mai probabil să se obțină un produs mai curat în acest fel.

Consumați cel puțin una sau două cești de cafea pe zi

Studiile susțin că pentru a obține avantajele maxime de la antioxidanții din cafea, consumatorii necesită cel puțin una sau două căni zilnic.

Preparați cafea proaspătă dimineața devreme pentru a începe ziua. Cel mai sănătos și mai gustos mod de a optimiza beneficiile pentru sănătate ale cafelei este măcinarea boabelor imediat înainte de a începe pregătirea. Apoi, savurați cafeaua imediat.

Alegeți cafeaua de casa sau cafeaua proaspăt prăjită
Companiile de cafea oferă astăzi cafea excepțională oriunde. Fără îndoială, astfel de băuturi sunt delicioase. Cu toate acestea, ele nu pot conține aceleași niveluri antioxidante că ceea ce puteți obține de la cafeaua de casă.

Alegeți Cafea Boabe mediu sau intens prăjită
Cercetările arată că boabele de cafea prăjite mai intens au niveluri mai ridicate de antioxidanți decât cele prăjite mai puțin. Deci, în mod ideal, boabele de cafea mai închise la culoare au mai multe beneficii pentru sănătate comparativ cu boabele deschis colorate.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.6082546710968