Februarie 14, 2023
Reguli nemiloase în Vechiul Hollywood: sarcini interzise, mariaje controlate și diete îndoielnice
Ce nu face lumea pentru a deveni bogată și celebră! Epoca de aur a filmului își datorează strălucirea sa stelelor de pe marele ecran, unele subjugate de niște contracte aproape inumane.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Celebritățile din Old Hollywood au suportat multe pentru a ajunge sus. Epoca de Aur a Hollywood-ului a fost o perioadă între anii ’20 și ’60, atunci când studiourile de film din State controlau chiar și viața vedetelor lor. Aceste companii au creat vedete precum Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor, dar au recurs și la niște contracte stricte, care le-au impus modul în care trebuiau să arate și chiar și să trăiască. Cel mai curios este că multe dintre starurile de altădată chiar respectau aceste reguli aproape inumane, scrie okmagazine.ro

Dispuse să-și schimbe numele și... fața

Marilyn Monroe, înainte și după  

Multe dintre vedetele pe care le cunoașteți și le iubiți din Old Hollywood — precum Marilyn Monroe (Norma Jeane Mortensen), Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino), Judy Garland (Frances Ethel Gumm) și lista poate continua — foloseau și au rămas în memoria colectivă cu nume de scenă alese de studiourile de film la care erau angajate. Mai mult, se pare că studioul MGM a organizat chiar un concurs pentru a găsi un nume potrivit pentru noua lor vedetă, Lucille LeSueur. Numele ales a fost Joan Crawford, unul pe care se spune că vedeta îl ura de-a binelea. Iar asta ne duce la aspectul fizic: pe lângă nume, vedete feminine trebuiau adesea să-și schimbe înfățișarea.

Studiourile de la Hollywood făceau tot posibilul pentru a-și face noile starlete comercializabile în ochii publicului, iar actrițele au trebuit să respecte cerințele lor, care mergeau de la vopsirea părului în nuanțe de blond platinat la operații estetice, unele aflate atunci la un stadiu rudimentar. Și tot femeile mai aveau ceva de menținut: siluetele subțiri. Marlene Dietrich a fost una dintre cele mai vechi vedete de film cunoscute cărora li s-a spus să slăbească. Aceasta a urmat o dietă cu bulion, brânză de vaci și pâine prăjită dictată de staff-ul studioului la care era angajată, iar Judy Garland a fost încurajată să fumeze, pentru a-și reduce pofta de mâncare.

Viețile lor amoroase erau adesea aranjate

Poveștile de dragoste false erau o modalitate prin care un studio de film își promova vedetele viitoarelor pelicule. Vreți un exemplu? În timp ce promovau filmul Babes in Arms, Mickey Rooney și Judy Garland s-au comportat ca un cuplu, dar în viața reală primul era un playboy bine cunoscut.

Rock Hudson și nunta lui aranjată 

Mai mult, boșii de la Hollywood mergeau până la a aranja căsătorii între actorii angajați. Umblă vorba că studiourile au forțat mulți actori LGBTQ să se căsătorească heterosexual. Rock Hudson a fost unul dintre aceștia, forțat să se însoare cu secretara impresarului său, Phyllis Gates. Abia când a anunțat public că a fost diagnosticat cu SIDA, actorul a dezvăluit și că este homosexual. Pe de altă parte, și unele legături heterosexuale erau interzise la Hollywood. Lui Jean Harlow i s-a spus că, dacă va deveni soție, își va pierde statutul de bombă sexy și, din cauza clauzei de moralitate din contractul ei cu MGM, studioul i-a refuzat căsătoria cu actorul William Powell, iubitul ei între anii 1934 și 1937.

Sarcinile, a BIG NO

Actrițele știau că a rămâne însărcinate era împotriva regulilor majorității studiourilor de film și, prin urmare, unele vedete, precum Ava Gardner, făceau avorturi pentru a preveni penalizările. „MGM avea tot felul de clauze de penalizare dacă vedetele lor aveau copii”, a dezvăluit Gardner în autobiografia sa, Ava: My Story. Dar au existat ceva lacune în aceste contracte, care le-au permis actrițelor să devină mame... într-un fel. Adoptând copii, mai exact. Joan Crawford și Elizabeth Taylor au preferat să adopte copii, lucru care le-a permis să continue să lucreze la Hollywood, în timp ce actrița Loretta Young și-a păstrat sarcina și nașterea secrete și, mai târziu, și-a adoptat fiica biologică, pe Judy Lewis (rodul aventurii cu Clark Gable), ascunsă o perioadă prin diverse orfelinate.

Sărutul pe ecran: regula celor trei secunde

Da, în Epoca de Aur a filmului exista cenzură, iar una dintre regulile impuse de aceasta aveau legătură cu săruturile din filme. Acestea nu trebuiau sub nicio formă să pară erotice, ceea ce însemna că nu puteau dura mai mult de trei secunde.

Lucille Ball și Desi Arnaz 

Ceea ce explică toate acele buze lipite intens, dar scurt, din filmele vechi de la Hollywood. Iar actorii care jucau rolurile unor îndrăgostiți mai aveau o regulă de respectat: cea a unui picior plasat pe podea, atunci când erau așezați în pat. Regula a fost implementată pentru a împiedica actorii să arate prea... orizontal în timpul filmării unei scene de dragoste. Chiar și cuplurile căsătorite au trebuit să respecte aceste doleanțe puritane. Actorii Lucille Ball și Desi Arnaz, căsătoriți în viața reală și starurile sitcomului I Love Lucy, aveau de urmat un alt cod bizar: cei care portretizează cupluri căsătorite la televizor trebuiau să apară în scenele conjugale dormind în paturi separate.

Sursa



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.65539979934692