Septembrie 09, 2022
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii - O viaţă în imagini
Jubileul celor 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a a fost sărbătorit în iunie la Londra de peste un milion de oameni. Acum regina s-a stins din viaţă la Palatul Balmoral din Scoţia la vârsta de 96 de ani.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Regatul Unit este îndoliat

"Doliul este preţul pe care îl plătim pentru iubire", a spus-o cândva chiar regina. Acum o lume este îndoliată la moartea Elisabetei a II-a, care a decedat pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani şi la capătul a peste 70 de ai de domnie pe tronul Regatului Unit.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regină la doar 25 de ani

Pe 6 februarie 1952 s-a stins din viaţă George al V-lea al Regatului Unit. Fiica sa, Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, care se afla într-o călătorie în acel moment, a primit ştirea în momentul sosirii în Kenia. Timp pentru doliu n-a prea avut. Devenise automat regină. Încoronarea a avut, însă, loc abia aproape un an şi jumătate mai târziu, în iunie 1953 în Westminster Abbey.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, încoronare, Westminster Abbey.

Pregătiri pentru rolul de regină

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra, fiind primul copil al ducelui şi ducesei de York. După ce, în 1936, tatăl ei, George, a devenit rege, Elisabeta s-a pregătit continuu pentru preluarea, cândva, a acestui rol. Primul discurs, transmis de BBC, Elisabeta l-a rostit deja la vârsta de 14 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 King George VI, Queen Elizabeth şi prinţesele Elizabeth & Margaret în anul 1936

Regină şi mamă

În noiembrie 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu prinţul Philip al Greciei, de origine germană, cu 5 ani mai în vârstă decât ea. Un an mai trâziu s-a născut primul lor fiu, Charles. Au urmat fiica, Anne, apoi doi ani mai târziu Andrew, în 1960, şi Edward, în 1964.

Familia regală a avut patru copii

Ani de domnie plini de schimbări

În 1953 Elisabeta a rostit primul ei discurs de Crăciun în calitate de regină. Părţi întregi din continentul african mai erau colonii britanice. Cu doar puţini ani în urmă, India îşi cucerise independenţa. Cancelar al Germaniei era la acea vreme Konrad Adenauer şi televiziunea în culori era încă un vis. În deceniile marcate de schimbări n-a existat decât o constantă: Her Majesty the Queen.

Her Majesty the Queen

Regina inimilor?

Elisabeta a II-a a fost apreciată, respectată şi iubită de popor. Aşa ca în această fotografie, în mijlocul familiei, va rămâne în amintirea multora. Dar "regina inimilor" avea să fie altcineva.

Elisabeta a II-a cu familia regală

Ani dificili

Pentru mulţi britanici Lady Diana, nora reginei, soţia prinţului moştenitor Charles, avea să fie considerată "regina inimilor". Căsnicia celor doi n-a funcţionat şi a fost destrămată oficial în 1995. Când, doi ani mai târziu, Diana a decedat în urma unui accident de maşină, reacţia distantă şi rece a reginei a stârnit multe critici.

Prinţesa Diana, îndrăgită de britanici

Coroana presupune responsabilitate

Coroana poate fi şi o povară, deoarece ea presupune responsabilitate şi o viaţă întreagă fără sferă privată. Probleme de familie, divorţuri, decese, aventuri - toate acestea, Regina Elisabeta a ştiut să le gestioneze în felul ei tipic: riguros şi fără mari tensiuni. Britanicii au apreciat această trăsătură a reginei.

Elisabeta a II-a

UK şi Commonwealth of Nations

Elisabeta a II-a a numit 12 bărbaţi şi 3 femei în funcţia de şefi de guvern. Ultima din acest şir de premieri a fost, cu scurt timp înaintea morţii, politiciana conservatoare Liz Truss. Elisabeta a deţinut ca regină un rol mai degrabă simbolic într-o monarhie constituţională. Până la sfârşit a condus şi Commonwealth of Nations, din care fac parte state precum Canada, India şi Australia.

Elisabeta a II-a şi Liz Truss

Farewell, my Queen!

Lumea îşi ia rămas bun de la Elisabeta a II-a, care a fost regină peste şapte decenii, mamă a patru copii, personalitate marcantă a Secolului XX şi a prezentului. Succesor la tron va fi fiul ei, Charles, până acum duce de Cornwall şi prinţ de Wales.

Prinţul moştenitor Charles cu mama sa

Sursa - dw.com



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.6131157875061