Septembrie 21, 2021
Principesa Margareta și Principele Radu, la nunta de argint. Ce rochie a purtat mireasa
S-au împlinit 25 de ani de la acel 21 septembrie în care Custodele Coroanei României, Principesa Margareta și Principele Radu au fost mire și mireasă. Cu această ocazie, Alteța Sa Regală a distribuit poze rare de la cel mai important eveniment din viața lor de familie, menționând, totodată, cum vor marca această dată memorabilă.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

”Nunta de Argint. Astăzi, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu sărbătoresc Nunta de Argint. Aflat la Castelul Regal Săvârșin, cuplul regal va sărbători ziua în familie. Vom reveni cu fotografii și detalii în cursul după-amiezii”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Familiei Regale a României. Alteța Sa a distribuit și o serie de fotografii care amintesc de ziua de 21 septembrie 1996. 

Nunta primei fiice a Regelui Mihai și moștenitoarea tronului din România era un eveniment deosebit de important pentru Casa Regală, dar organizarea ei cerea sacrificii financiare imense.

„Majestatea sa (Regele Mihai – n.a.) nu ar fi avut posibilitatea să ofere o asemenea finanțare și atunci nunta s-a făcut numai din generozitatea celorlalți, a membrilor familiei, în special al Împărătesei Farah a Iranului. Ea a fost ca un fel de catalizator, a dat telefon la toate familii-
le, le-a rugat să contribuie. Desigur, au fost și alții foarte generoși, precum Regele Juan Carlos, Regele Constantin al Greciei, Regina Ana care a participat direct, Principesa Sofia a Greciei care a lucrat trei luni aproape non-stop pentru a lua parte la organizare”, povestește Principele Radu pentru romanialibera.ro. 

Slujba religioasă din 21 septembrie 1996 a fost oficiată de Mitropolitul ortodox Damaskinos al Elveției, care participase și la nunta Reginei Ana și a Regelui Mihai din 1948, când era un tânăr diacon. 

La ceremonia religioasă și la petrecerea ce a urmat au participat peste 250 de invitați, membrii ai familiilor regale din întreaga lume. Luna de miere și-au petrecut-o în Iordania la Amman, dar și la Aqaba, pe malul Mării Roșii și Mării Moarte, timp de 18 zile, la invitația Familiei Regale Iordaniene. 

Principesa Margareta (72 de ani) și Prințul Consorț Radu (61 de ani) nu au copii. 

„Aşa a fost destinul meu. M-am căsătorit foarte târziu. Şi-n plus, dacă aş fi avut copii ar fi fost imposibil să fac tot ce am făcut până acum. Am considerat că am 22 de milioane de copii şi trebuie să mă ocup de ei mai întâi. De fapt, m-am gândit că n-o să mă căsătoresc niciodată, ca idee. Eram foarte relaxată, mă împăcasem cu asta. Şi a venit el… (n.r. Principele Radu)”, a povestit Principesa Margareta la un moment dat. 

Cei doi s-au întâlnit prima oară în ianuarie 1990, când Radu Duda a participat la o acțiune caritabilă a fundației ce poartă numele fiicei Regelui Mihai. „Însă, în acel moment, povestea de dragoste dintre cei doi părea imposibilă datorită barierei pe care o clădea identitatea Principesei. S-au reîntâlnit peste patru ani, la fel, la o înmormântare. Atunci a fost începutul unei relații frumoase de dragoste. 

Cum a reacționat Regele Mihai

”Principesa Moştenitoare a organizat o întâlnire cu Regina Ana şi ne-am întâlnit undeva pe malul lacului, într-o cafenea. Regina Ana, foarte voluntară, a venit îmbrăcată cu o pufoaică şi cu nişte ghete. A fost foarte directă şi n-a fost nevoie de prea multe explicaţii, a înţeles despre ce era vorba“, a povestit Principele Radu. După alte două luni, la Geneva, afla şi Regele Mihai I despre legătura lor de suflet. „N-a spus mare lucru. Mi-a arătat doar păsărelele pe fereastră, în grădină, în loc de răspuns“, îşi aminteşte soţul Principesei  Margareta.

„După două-trei luni, ne-am întâlnit tot la masa de prânz şi Regina l-a întrebat: `Michael, ai un răspuns pentru aceşti doi copii din faţa noastră?. Şi el a răspuns: Da“. Logodna oficială a avut loc pe 10 iunie 1996, data aniversării căsătoriei Regelui şi Reginei, potrivit libertatea.ro. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.65543961524963