August 14, 2020
Planuri pentru weekend? Te ajutăm noi să ți le faci
E vară, e pandemie și e complicat să ne planificăm vacanțe în afara țării. Nu disperăm. Explorăm locurile frumoase de la noi din țară. Și cum weekendul e deja după ușă, vă ajutăm să vă stabiliți planurile pentru următoarele două zile.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” - 40 de kilometri distanță de Chișinău. Locația se găsește pe malul drept al Nistrului. Complexul memorial de importanță istorico-națională a fost ridicat în amintirea celor căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău, în anul 1944, pentru eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascistă. Lupta de la Șerpeni a fost una dintre cele mai sângeroase din istoria celui de-Al II-lea Război Mondial. 

Rezervația Prutul de Jos - 200 kilometri distanță de Chișinău. Este amplasată în lunca râului Prut, partea de vest a satului Slobozia Mare. Raiul păsărilor, peștilor și plantelor, creat cu scopul de a proteja flora și fauna Lacului Beleu, precum și pentru a crea condiții favorabile, pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție.  Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității, de o valoare inestimabilă, pentru patrimoniul natural universal.
Cetatea Soroca - 140 distanță de Chișinău. Și aici aveți acees la apă, dat fiind faptul că fortăreața a fost construită la trecătoarea peste Nistru, pe locul unor fortificații mai vechi. La 1499, din porunca lui Ștefan cel Mare, a fost înălțată o cetate pătrată din lemn pe locul fortăreței genoveze Olihonia. Între 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea a fost rezidită din  temelie de piatră, așa cum o vedem astăzi. Are un diametru de 37,5 metri, cinci bastioane egal depărtate între ele. Meșterii au pus la baza calculelor lor legea supremă a armoniei „secțiunea de aur”, fapt care face cetatea unică printre mostrele de arhitectură defensiva din Europa.

Lumânarea Recunoștinței - 157 distanță de Chișinău. Odată ajunși la Soroca ar fi păcat să nu vizitați locul, unde puteți admira o panoramă impresionantă. Ideea de a ridica monumentul aparține scriitorului Ion Druță. Lumânarea Recunoștinței reprezintă un omagiu adus tuturor eroilor anonimi, care au păstrat cultura, limba și istoria Moldovei. 

Conacul Manuc Bey - 36,4 kilometri de Chișinău. Construcția Palatului Princiar a pornit aproximativ în anul 1857 și a fost finisată în 1861. Palatul a fost construit după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi și se presupune că ar fi fost decorat pe interior în patru stiluri: armenesc, turcesc, moldovenesc și european. Se presupune chiar că podurile unor încăperi au fost pictate de pictorul Ivan Aivazovski.

Peștera Surprizelor - 40 de kilometri distanță de Chișinău. Se află într-o fâșie de pădure, lângă Nistru. Grota păstrează relicve din perioada Sarmatului cu colonii de lilieci, descoperită prin anii 70ai sec. XX. Are 3 niveluri cu numeroase săli, avene, tuneluri înșirate pe o lungime de aproximativ 1700 m. Multe dintre încăperi au primit denumiri care într-o oarecare măsură le caracterizează: ”Camera mare”, ”Tunelul”, ”Șaua”, ”Pervazul”, ”Cinematograful”; ”Tăișul”, ”Canionul”. 

Muzeul „Casa Bunicii”- 13,2 kilometri de Chișinău. Este situat într-o casă tradiţională de ţară cu o tindă şi trei odăi, una dintre care este Casa mare. Muzeul îşi propune repunerea în valoare a tradiţiilor, obiceiurilor şi îndeletnicirilor bunicilor şi străbunicilor noastre, cum ar fi torsul şi ţesutul lînii, confecţionarea diverselor obiecte, pe care noi astăzi le numim de artizanat. Tot acolo puteți savura bucate tradiţionale, să vă plimbați în căruţa trasă de doi cai și să vizitați stâna din apropiere. 

Cetatea Tighina - 61 kilometri distanță de Chișinău. Este cea mai puternică dintre cetățile medievale ale Moldovei, este menționată sub această denumire pentru prima dată în gramota domnitorului Alexandru cel Bun în 1408. La origine cetatea are un punct fortificat al romanilor, după care a fost reconstruită de genovezi și apoi ridicată la rang mare de cetate de apărare în sec. XVI de către Ștefan cel Mare.

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.93574929237366