Octombrie 28, 2021
Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu împlinește astăzi 101 ani
28 octombrie este ziua când o venerăm pe marea artistă a neamului nostru, Valentina Rusu-Ciobanu. Pictorița care a trecut pe pânză atâtea emoții, culori și peisaje, împlinește în această zi 101 ani. În primăvara acestui an am vizitat-o pe stimabila doamnă pentru a-i înmâna premiul FEMEIA ANULUI 2020. Ne-a întâmpinat în prag, în baston, senină și cuminte. Ne-a privit atent prin ochelarii ei cu lentile groase. Din cauza coronavirusului nu ne-am putut apropia de ea. Am reușit să schimbăm câteva replici prin intermediul fiul ei, maestrul Lică Sainciuc.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920, în Chișinău. Ea a fost atrasă de artele plastice de la vârsta de patru ani, după ce a rămas profund impresionată de ilustrațiile pe care le făcea unchiul său. Pasiunea pentru pictură a păstrat-o de-a lungul anilor. În timpul școlii simte că este tot mai mult atrasă de culori. Adesea, se retrage în sânul naturii ca să mediteze și să se inspire de la frumusețile locurilor din jur. Aceste plimbări, muzica și literatura au conturat o fire romantică, determinându-i ulterior vocația artistică. În anul 1937, alege să-și facă studiile la Școala Belle-Arte din Chișinău, după care la începutul anilor `40 urmează studiile la Academia de Arte Frumoase din Iași. 

Primele lucrări ale Valentinei Rusu - Ciobanu au apărut în anii `50, iar printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe”. Marele succes i-a adus compoziția „La joc”, realizată în 1957. La începutul carierei sale, Valentina Rusu-Ciobanu a lucrat și în domeniul scenografiei. A realizat decorul la spectacolele: „Radu Ștefan –întâiul ș ultimul” de A. Busuioc (la teatrul „Luceafărul” din Chișinău) și „Păsările tinereții noastre” de I. Druță, montat la „Teatrul Mic” din Moscova. În anul 1991 a fost membru al Colegiului de redacție al revistei de artă, cultură și civilizație „Sud-Est”.

Valentina l-a cunoscut pe sculptorului Glebus Sainciuc la o școală de pictură, în anii `40. Peste șase ani, cei doi decid să se căsătorească, în pofida faptului că era o perioadă dificilă, după război. Singurul lor copil, Lică, apare pe lume după foamete. „Atunci, ca să supraviețuim, am vândut tot ce aveam mai de preț în casă. Au fost timpuri atât de grele…”, povestea pictorița, în cadrul unui interviu pentru „Viața Basarabiei”. 

În timpul dictaturii și cenzurii comuniste, artista a fost una dintre puținele pictorițe care a avut curajul să se opună ideologiei sovietice. Picturile ei fiind o metaforă cu mesaj ironic împotriva regimului comunist. „Tot ceea ce am de spus, o fac prin intermediul culorii, compoziției, ritmului, și, cu toate acestea, tabloul reprezintă doar o parte din zbuciumul unui creator, cea mai mare parte rămânând invizibilă pentru alții, ca și cea mai mare parte a ghețarului, ascunsă sub apă”, mărturisea artista. Însă, acest lucru enerva liderii sovietici. De aceea, timp de opt ani, pictorița nu și-a putut prezenta lucrările în cadrul expozițiilor. Acest lucru însemna condamnarea la sărăcie, dar artista a trecut cu demnitate peste asta.

În anul 2010, cu ocazia aniversării vârstei de 90 de ani, Poșta Moldovei a emis plicuri cu marcă, care reprezentau portretul Valentinei Rusu-Ciobanu, iar anul trecut, când marea artistă a neamului a împlinit un secol de viață, Banca Națională a emis o monedă jubiliară. 

DISTINCȚII ÎNTR-UN UN SECOL DE VIAȚĂ 

1974 - Premiul de stat

1961 - Ordinul „Insigna de Onoare”
1985 - Artist al poporului din RSSM; Maestru Emerit în Artă
1966 - Medalia de argint a EREN
1996 - Ordinul Republicii  
1998 - Premiu pentru intreaga activitate și prosperarea artelor plastice
2020 - Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele plastice
2021 - Femeia Anului, titlu oferit de revista AQUARELLE. concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.88260579109192