August 13, 2020
Pepenele roșu, fructul interzis pentru unii. De ce trebuie evitat
Suntem irezistibili aromei și gustului pepenelui verde, mai ales pe vreme de caniculă. Ține de foame, de sete, potrivit pentru detox, nu îngrașă, deși s-ar crede că e doar apă și zahăr.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Adevărul e că acest fruct conține o mulțime de substanțe nutritive. E bogat în vitamina A, C, B6, calciu, magneziu, fibre, proteine, potasiu şi antioxidanţi. Totuși, nu toți pot savura harbuz. Medicii nu recomandă celor care au probleme cu pancreasul, cei diagnosticați cu pietre la rinichi, cu gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree sau diabet. 

În caz de diabet zaharat. La bolnavii de diabet, pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a procesa zahărul. Cum 100 de grame de pepene conțin în jur de 10 g de zahăr, acest fruct devine periculos pentru diabetici. 

În caz de pietre la rinichi. Datorită conţinutului mare de potasiu, pepenele eliberează rinichii de toxine, este diuretic și previne formarea pietrelor la rinichi. Însă dacă acestea deja sunt formate și sunt de dimensiuni mari, consumul excesiv de pepene stimulează tractul urinar și poate schimba poziția calculilor. În consecință se poate ajunge la blocaj renal. 

În gastrită cronică. Pepenele roșu conține oligoelemente care pot irita și mai mult pereții tractului gastro-intestinal. Pacientul poate mânca acest fruct la un timp după masă și doar dacă e într-o fază incipientă a bolii. Evitați să-l mâncați pe stomacul gol. 

În ulcer gastric. Pepenele nu poate fi consumat nici în faza acută a ulcerului, din cauză că stimulează producția de suc gastric în stomac, iar acesta din urmă afectează și mai mult mucoasa.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.62207984924316