În ceea ce privesc întrebările femeilor referitoare la frumusețe și, bineînțeles, la mărirea sânilor, am primit un răspuns de la doctorul în științe medicale, faimosul chirurg plastic și flebolog Oleg Conțu.
Dosar AQ
* Titularul diplomei roșii a Universității de Stat de Medicină și Farmacie. N. Testemițanu.
* Participant la simpozioane și conferințe în domeniul plastică și chirurgie generală în Moldova, România, Rusia, Ucraina, Monaco, Franța, Suedia, Italia.
Doctor în Științe Medicale.
* Profesor al catedrei Departamentului de Chirurgie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie. N. Testemițanu.
Experiența medicală generală - 30 de ani.
Experiența în chirurgie plastică - 10 ani.
Locul de muncă: Clinica Sancos. Chișinău, bd.Moscova, 16.
Telefon de contact: (+373 22) 909-909.
Ce operații plastice sunt în top?
Potrivit statisticilor, în primul rând – blefaroplastia (operația pleoapelor), apoi mamoplastia, liposucția (reducerea țesutului adipos), rinoplastia (schimbarea formei nasului), faceliftul, abdominoplastia. Nu pot spune că la acest capitol s-a schimbat ceva semnificativ, cu excepția faptului că acum oamenii se adreseză către medicii chirurgiei plastice mai des decât câțiva ani în urmă.
Se ia în considerare foarte mult vârsta pacientului. De exemplu, zona din jurul ochilor îmbătrânește cel mai rapid: apar ridurile, pungile, se lasă pleoapele, iar noi suntem cei care venim în ajutor, chirurgii plasticieni (zâmbește). De asemenea, cu vârsta, există zone de acumulare a excesului de grăsime, care nu dispare nici sub influența exercițiilor de sport intensiv. Persoana, în general, poate să piardă din greutate, dar coapsele interioare și partea inferioară a abdomenului rămâne. Problema poate fi rezolvată cu ajutorul liposucției. Mai recente a apărut liposucția cu laser. Personal prefer această metodă, mai presus de toate, pentru rezultatele sale care evident sunt mult mai bune, deoarece laserul forțează colectarea țesuturilor (scapă pielea de rigiditate), iar perioada de reabilitare este mai scurtă. Chiar dacă pacientul pe viitor va crește în greutate, grăsimea se va răspândi în mod egal. De fapt, aceasta operație pentru corectarea siluetei poate fi considerată o intervenție pentru toată viața. Este de remarcat faptul că pentru o singură operație este permisă extragerea până la 5 litri de grăsime.
Mărirea sânilor cu implanturi rămâne una dintre cele mai populare operații. Acum, această intervenție se diferențiază mult față de cea care a fost efectuată acum câțiva ani?
Procedura constă în creșterea volumului sânului și crearea unui profil estetic. Rezultatul este de 80% și depinde de selectarea corectă a implanturilor și de planificare a operației. Se efectuează măsurile necesare pe corp și piept pentru a alege un implant corespunzător siluetei. Este necesar să se ia în considerare anatomia și mărimea sânului, gradul de dezvoltare a mușchilor, caracteristicile pielii. Cel mai important ce s-a schimbat la acest capitol: au apărut modele noi de implanturi, silicon mai steril, suprafața a devenit texturată (astfel de implanturi nu sunt supuse deplasării). Dacă mai devreme se vorbea că după 5-7 ani este necesară schimbarea implanturilor, acum această nevoie apare numai în cazuri speciale. Creșterea sânilor cu ajutorul implanturilor mamare are o serie de avantaje, inclusiv faptul că rezultatul operației este ușor previzibil și durabil. Această intervnție chirurgicală poate fi făcută de către cei care nu au avut încă copii. Implanturile moderne nu au nici un efect asupra alăptării.
Ce fel de tehnologie este acesta cu ajutorul căreia poți face transplantarea propriei grăsimi, și ulterior îți poți mări sânii?
Această procedură se numește lipofilling, o procedură estetică complexă în mai multe etape. Pentru a crește sânul în acest fel, grăsimea este luată din alt loc (unde este mai mult) și este injectată în piept. Pentru o perioadă de timp, totul este bine, dar trebuie să țineți cont de faptul că mai mult de jumătate din grăsime se dizolvă. Sunt destul de sceptic în privința acestei proceduri. Desigur, până în prezent, lipofillingul nu poate înlocui mărirea sânilor cu implanturi.
Există o opinie conform căreia alăptarea schimbă forma sânilor. Poate este mai bine să îți faci o operație de creștere a sânilor cu implanturi după naștere?
Cu timpul se produce procesul de transformare a fierului, hipertrofia țesutului glandular, se înlocuiește treptat cu grăsime și țesut conjunctiv. Această modificare este afectată atât de alăptare, cât și de vârstă. Dacă nu alăptați, marginea superioară a toracelui va scădea cu vârsta, iar fierul va cădea datorită modificărei regresive legate de vârstă. Poate că va fi mai târziu, dar se va întâmpla oricum. Prin urmare, este incorect să spunem că alăptarea dăunează sânilor. Uneori, pieptul după alăptare este mai ferm, deoarece nu toate țesuturile glandulare se întorc la dimensiunea anterioară, la cineva pieptul poate să se mențină mărit. Femeia după naștere începe să se recupereze, sânii devin mai frumoși. Apoi, ea decide să piardă în greutate, iar pielea este deja întinsă, din acest motiv pieptul coboară. Implanturile pot fi plasate înainte și după nașterea unui copil, puteți să schimbați ceva doar în funcție de problemă.
Mulți consideră că, chirurgii plastici, atunci când discută cu o persoană sunt ca un aparat de scanare și îi observă toate defectele, așa este?
Fiecare specialitate impune o amprentă proprie persoanei. Deci, putem folosi și acest termen. Uneori eu remarc mai mult decât alți oameni, dar îmi exprim opinia numai dacă persoana în cauză îmi cere sfatul.
Sunt momente când convingeți persoana să nu își facă operație plastică?
Se întâmplă că pacientul nu percepe realitatea corectă, și problema lui este mai degrabă una emoțională decât vizuală. De exemplu, o fată crede că prietenul ei nu o iubește, pentru că are un piept mic sau un nas mare, sau poate că este ceva în neregulă cu urechile ei ... De fapt, totul este bine, nu acesta ar fi motivul. Atunci eu încerc să o conving că nu are nevoie de o schimbare fizică. Trebuie să fii și un psiholog, care înțelege care este cu adevărat problema. La urma urmei, dacă în acest caz fata totuși decide să facă această schimbare, totuși n-o să poată să-și țină iubitul alături, iar rezultatul operației nu o va face fericită. Întotdeauna repet că obiectivul meu este de a ajuta pacientul să atingă armonia dintre trup și suflet.
Dvs. nu sunteți doar un chirurg plastic, ci și un flebolog. Cum să înțelegi dacă posezi o boală varicoasă sau o predispoziție la varicoză?
Varicoza este, de obicei, imediat vizibilă. Dacă există cel puțin o venă mărită, umflată, care este foarte vizibilă pe suprafața pielii, atunci cel mai probabil suferiți de slăbiciune a sistemului venos și trebuie să consultați medicul flebolog. Merită să acordați atenție sporită dacă simțiți o greutate puternică în picioare sau oboseală excesivă la sfârșitul zilei.
Poți trata varicoza fără să optezi pentru o operație?
Nu puteți vindeca varicoza fără intervenție chirurgicală, dar puteți îmbunătăți starea picioarelor, stopând boala pentru o perioadă. Există medicamente care îmbunătățesc starea generală a sistemului circulator, limfatic, care reduce esențial din umflarea acestora. Un rol important îl joacă alegerea corectă a ciorapilor pentru compresiune.
A fi un chirurg înseamnă a avea o mare responsabilitate și stres. Care este soluția Dvs. pentru a reveni rapid în formă?
Un ceai verde delicios. (Zâmbește.) Ceaiul gustos este mai bună soluție care înlocuiește o cafea bună. În plus, am un program personal pentru relaxare, o selecție de exerciții timp de 10-15 minute care mă ajută să îmi revin în forțe. Și, bineînțeles, sportul. În primul rând, îmi place, în al doilea rând, îmi permite să mă mențin în formă. Să nu faci sport, pentru un chirurg reprezintă un caz mortal! Însăși profesia implică nu numai tensiune intelectuală, dar și fizică: trebuie să reziști la operații de lungă durată, chiar și 5-6 ore, iar fără o formă fizică bună nu ai suficientă forță sau energie.
Care este motivul important care vă trezește interesul Dvs. în această profesie de atâția ani?
Cel mai important lucru este că medicina în general, și chirurgia în special, iar medicina plastică și cea estetică - este o artă. Aceasta este frumusețea pe care o creați cu propriile mâini, ca un artist, un sculptor.
Poți citi continuarea articolului în revista AQUARELLE Septembrie 2017!