Aprilie 29, 2024
O soprană din Moldova a obținut premiul mare la un concurs în România: „Nu am crezut într-o victorie atât de mare”

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Soprana Alexandra Procopovici, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, a obținut premiul mare în categoria voce feminină la competiția vocală „Verum Solitus” din România, proiect organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca. Datorită premiului, Alexandra Procopovici va semna contracte cu 11 opere, toate instituțiile lirice reprezentate de jurații concursului din România, scrie newsmaker.md

Aflat la cea de-a doua ediție, concursul din România „Verum Solitus” și-a desemnat câștigătorii. Alexandra Procopovici a obținut marele premiu pentru voce feminină, iar Sebastian Balaj – marele premiu pentru voce masculină.

„Prin acest Premiu, cei doi câștigători vor semna contracte cu 11 opere, respectiv toate instituțiile lirice reprezentate de jurați”, au comunicat reprezentanții concursului.

Alexandra Procopovici a obținut și „premiul publicului”.

Soprana a declarat că nu s-a așteptat să obțină premiul mare. „Sunt foarte recunoscătoare membrilor juriului pentru evaluarea înaltă! (…) Este a treia mea competiție internațională la care câștig un premiu mare, dar prima din România. (…) Acesta nu este doar un premiu sau o cupă, dar este o muncă și cooperare cu teatrele din România pe tot parcursul sezonului de operă! (…) Sinceră să fiu, când am plecat la concurs nu am crezut într-o victorie atât de mare! Și iată, este în mâinele mele”, a scris Alexandra Procopovici pe rețelele de socializare.

Concursul „Verum Solitus” s-a desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 22-26 aprilie 2024. Organizatorii au declarat că proiectul a luat naștere „din dorința de a descoperi și susține interpreții de operă ai zilelor noastre” și are ca scop „de a atrage interpreți cu vârsta maximă de până la 35 de ani, din România și Republica Moldova, pentru a le oferi oportunitatea de a fi auziți de personalități internaționale distinse, pe cele mai prestigioase scene din țară”.

Juriul celei de-a doua ediție a concursului a fost prezidat de fondatorul prestigioasei instituții The Wales International Academy of Voice, tenorul galez Dennis O’Neill. Alături i-au fost managerii instituțiilor lirice din România și Republica Moldova. Din Moldova a fost Nicolae Dohotaru – manager general, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu. Ceilalți membri ai juriului au fost de la: Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Națională București, Opera Națională Română Timișoara, Opera Națională Română Iași, Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța, Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard Galați, Opera Comică pentru copii București, dar și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București.

La Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, actualmente, Alexandra Procopovici are în repertoriul său opera comică „Bărbierul din Sevilla”.concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.77460932731628