August 05, 2020
O nouă premieră de la regizorul Pavel Cuzuioc - ”Așteptați răspunsul operatorului”
Regizorul moldovean Pavel Cuzuioc a pregătit o nouă premieră cineatografică, lungmetrajul documentar „Așteptați răspunsul operatorului” (“Please Hold the Line”) – o alegorie audio-vizuală despre comunicarea modernă prin prisma unor tehnicieni din telecomunicații și clienții acestora, publicul având posibilitatea să urmărească momente din viața lor, cu problemele și viziunile proprii asupra lumii înconjurătoare. Pelicula rulează în aceste zile la Festivalul Internațional de Film din Transilvania, iar în curând va fi lansat și în Moldova, în cadrul celei de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

”Așteptați răspunsul operatorului” și-a avut premiera mondială la Sheffield Doc Fest din Marea Britanie, unde a fost selectat la categoria „Into the World”, în cadrul căreia sunt prezentați regizori esențiali care fac filme pe subiecte esențiale, având o abordare diversă în explorarea trecutului, prezentului și viitorului nostru colectiv.

                                 

 

Trecutul și prezentul se ciocnesc în această peliculă și fiecare este la fel de complex ca celălalt, potrivit lui Pavel Cuzuoic. Cel de-al treilea documentar al lui funcționează pe două niveluri: o piesă de artă abstractă și o satiră socială și politică. Ceea ce apareîn prim-plan este o privire de ansamblu asupra unei societăți aflate în flux în Bulgaria, România, Moldova și Ucraina. Vechiul se luptă cu noul, refuzând să cedeze.

Era digitală, cu pretențiile sale de a simplifica conexiunea noastră cu o experiență mai largă eșuează adesea. O grămadă de cabluri într-o fermă de servere este la fel de dezordonată ca haosul existenței umane, iar această dicotomie oferă un fir de umor bogat, care trece prin acest film informativ precum un cablu de internet. O parte din filmări au fost făcute în orașul Cricova, unde operatoarele de telefonie apar în film, apăsând butoane și răsucind fire.

Ne întâlnim în film cu tehnicieni din domeniul telecomunicațiilor - unul este Oleg, care lucrează pentru monopolul telefonic al Ucrainei - care se ocupă cu răbdare de munca lor în mediile casnice, unde sunt adesea întâmpinați de clienți care îmbogățesc filmul cu comentariile lor sociale, altul este din Kiev, Ucraina, altul din județul Buzău în România și cel de-al patrulea activează în stațiunea litorală Tsavero din Bulgaria.

”Așteptați răspunsul operatorului” este despre persoanele în vârstă și cei dependenți de tehnologie pentru a rămâne în legătură cu lumea largă, dar este preocupat și de natura adesea kafkaescă a birocrației. În timp ce operatorii lucrează în liniște pentru a-și restabili rețelele, clienții sunt în centrul atenției pentru a discuta preocupările lor mai largi în legătură cu conectivitatea ușoară. 

Pavel Cuzuioc s-a născut la Chișinău. În anul 2000 s-a mutat în Viena, unde a urmat cursurile de regie film la Academia de Film din Viena. Filmele acestuia (documentarele „Secondo Me”, 2016 și „Doina groparilor”, 2010; scurtmetrajul „Raisa”, 2015) au fost proiectate la diferite festivaluri de film internaționale, precum  Festivalul de Film Locarno, HotDocs, Clermont Ferrand ISFF, Black Night IFF, DocAviv FF, FIF Transylvania, FIPA, FF Cottbus, etc.

                               



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.66959524154663