„Nimic nu poate înlocui negrul!”, crede legendara actriță, în a cărei garderobă predomină hainele negre. Iată și explicația ei, susținută de Kay Barron, fashion-director la Net-A-Porter.
Monica Bellucci este un adevărat icon al cinematografiei. De la actul artistic și atitudinea în fața camerelor de filmat și până la conturarea propriei identități, legendara actriță e un reper atât în cinema, cât și în modă. Bellucci nu e doar o femeie superbă, nealterată de timp sau trenduri. Ea induce o stare și impune un stil, ceea ce o face să fie o prezență atât de rară, dar și de dorită de lumea artelor vizuale, scrie okmagazine.ro
Și, de la iconicul moment „Malena”, care a intrat în istorie, Monica Bellucci a știut că negrul a intrat deja în definiția esteticii sale. „Nu va exista niciodată ceva care să înlocuiască negrul. Nimic nu poate înlocui negrul!”, crede ea. „Pentru mine, negrul nu este o culoare; este o esență care mă face să mă simt protejată de lume și în siguranță în mulțime. Este o culoare instinctivă, îți dă autenticitate și se potrivește pentru orice ocazie. De la micuțul sacou negru Chanel la smochingul negru Saint Laurent sau chiar la o rochie neagră emblematică à la Sophia Loren, negrul pune în evidență identitatea purtătorului în mod fundamental. Acesta îi transmite lumii – subtil și elegant – că purtătorul are încredere în sine ori că este, poate, o fire discretă și poate sugera inclusiv proveniența persoanei respective. Așa că, da, negrul mă protejează, dar mă face să mă simt și foarte italiancă”, spune ea într-o destăinuire pe care i-a făcut-o lui Kay Barron, fashion-director la Net-A-Porter și autoarea cărții „Cum să porți orice”.
„Chiar sunt o persoană timidă, așa că mă simt în siguranță și stăpână pe situație când intru într-o încăpere îmbrăcată în negru sau când trebuie să apar la un eveniment. Cred că negrul te poate învălui fără să ascundă cine ești, iar asta este ceea ce îl face irezistibil și cu totul de neînlocuit. Prin vestimentație, oricine are libertatea de a spune cine este, așa cum dorește, iar negrul este reconfortant pentru că dă farmec și eleganță oricărei siluete”, mai spune ea. „Eu am un corp cu forme, iar negrul onorează formele în loc să încerce să le mascheze. Vreau ca negrul să vorbească de la sine și să nu încerce să fie ceva ce nu este, motiv pentru care îmi place să port haine cu o croială atemporală și linii simple. Deși ador rochiile negre scurte de la Dolce&Gabbana, fiindcă simt că hainele lor sunt croite practic pentru mine, culmea e că, în majoritatea zilelor, mă veți găsi purtând o cămașă neagră cu blugi negri. Sunt foarte consecventă în privința stilului meu: până și pisica mea e neagră!”, dezvăluie Monica în „Cum să porți orice”, cartea lui Kay Barron.
„Negrul ar putea fi asociat cu stilul gotic și este adevărat că poate lăsa o astfel de impresie. Negrul poate crea o anumită distanță, sugerând că persoana care îl poartă este rece sau solitară, dar nu cred că face asta într-un mod agresiv sau impunător. Negrul trimite lumina în altă parte, în centrul celui care îl poartă. Nicio altă culoare nu are puterea de a pune în valoare și de a acoperi totodată. Da, negrul este un pic misterios, iar acest lucru este minunat. Uneori, femeile au nevoie de mister”, încheie sublim Monica Bellucci.
Ce-i drept, mai toate aparițiile italiencei sunt ireproșabile și devin repede inspirații pentru alte femei. „Nimeni nu face negrul să pară mai sexy sau mai râvnit decât Monica Bellucci. Aș paria că atunci când își lasă formele de invidiat să alunece într-o rochie neagră, este mai responsabilă pentru vânzările little black dress decât oricine altcineva de pe lumea asta – inclusiv decât designerii consacrați și renumiți pentru creațiile lor în negru”, crede Kay Barron, fashion-director la Net-A-Porter, la rândul ei fidelă hainelor negre.
Însă tot ea a mai identificat o celebritate care i-a inspirat adorația față de această non-culoare: „o altă femeie a fost și rămâne responsabilă pentru obsesia mea pentru negru: Winona Ryder. De cum a apărut pe ecran în rolul Lydiei Deetz din Beetlejuice, în 1988, am știut că pastelurile sau florile nu-și vor mai găsi niciodată loc în viața mea. Lydia era întruchiparea angoasei adolescentine în dantelă neagră, haine puse unele peste altele și pălării, iar eu abia așteptam să o imit. Chiar și în afara rolului său, Winona era o frumusețe emblematică în ochii tuturor preadolescentelor cu aspirații angoasante, în rochiile ei negre simple de pe covorul roșu, precum și în jachetele acelea superbe din piele neagră sau în costumele negre masculine din fotografiile făcute pe ascuns de paparazzi, pe care le studiam cu atenție, analizând fiecare mic detaliu. Winona purta negru și era cool și misterioasă”.
La rândul ei, Kay Barron crede, ca și Monica Bellucci, că negul e o culoare care protejează. „M-am folosit de negru pentru a-mi ascunde corpul și pentru a-l pune în valoare. L-am purtat pentru a seduce, sau cel puțin asta am încercat să fac. L-am purtat pentru a-mi exprima starea de spirit, atât fericirea, cât și tristețea, și l-am purtat ca pe un scut în momentele în care eram profund îndurerată și nu voiam să vorbească nimeni cu mine – negrul a devenitarmura mea. (...) Intenția era să construiesc un zid, iar negrul rămâne pentru totdeauna cel mai rezistent paravan în fața gloanțelor. Studiile despre culoare au descoperit că negrul are calități de protecție emoțională”, mai spune ea în cartea sa.