Mai 31, 2021
Mai multă lumină naturală în casă – 5 trucuri
Există numeroase studii care arată beneficiile pe care lumina naturală le aduce pentru sănătate, iar o locuință ce beneficiază din plin de aceasta nu este doar una plăcută, ci și una benefică pentru sănătate, potrivit elle.ro.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Mai mult, tendințele în design pentru acest an arată trecerea tot mai clară pentru acele locuințe care să se bucure de cât mai multă lumină naturală în interiorul lor. Acest lucru face ca încăperea să pară mai mare, mai aerisită și pune în evidență mai bine detaliile, după cum evidențiază designerul Annie Santulli pentru insider.com. 

Cum faci însă să te bucuri de cât mai multă lumina naturală care să pătrundă în casă, mai ales atunci când poziționarea locuinței sau orientarea geamurilor nu permit acest lucru? Îți oferim mai jos câteva trucuri care te vor ajuta să corectezi aceste aspecte, pentru a te bucura de cât mai multă lumină naturală în interiorul casei sau al apartamentului tău. 

Folosește culori deschise în designul interior

Culorile deschise folosite pentru pereți sau pardoseală vor reflecta lumina naturală ce pătrunde în interiorul locuinței. Specialiștii în design recomandă aceste trucuri în amenajare tocmai pentru a pune în evidență efectul de amplificare a spațiului pe care le creează. Optează pentru culori deschise pentru pereți, dar și pentru materiale care reflectă lumina la mobilier, mai ales la cel de bucătărie. Poți alege nuanțe deschise de alb, crem sau bej, pentru pereți, în special în spațiile mici, și finisaje lucioase sau cromate pentru mobilierul de bucătărie. 

Un alt efect este cel de a mări vizual spațiul prin vopsirea podelelor în nuanțe deschise, naturale, mai ales că numeroasele lacuri pentru finisarea lemnului permit acest lucru. Un covor în culori închise va fi bine pus în evidență pe o astfel de pardoseală, însă dacă spațiul nu permite alege unul în nuanțe deschise, dintr-un material care poate fi întreținut cu ușurință.

  Alege mobilier de înălțime joasă

O altă alegere simplă pe care o poți face pentru a permite ca mai multă lumină naturală să intre în casa ta este să optezi pentru mobilier de înălțime joasă. Poți alege în acest sens o comodă joasă în stil clasic sau vintage în locul unei vitrine înalte și demodate în camera de zi, și o consolă elegantă cu câteva coșuri de depozitate dedesubt pentru mobilierul de la intrarea în locuință. 

Vei crea astfel, cu doar câteva piese noi de decor, un interior modern dar și mult mai luminos, care va permite să pătrundă mai ușor lumina naturală de afară. 

 Acordă atenție perdelelor și draperiilor

Tendința generală, în special în timpul verii sau al după-amiezii, este de a folosi draperii groase, închise la culoare pentru a te feri de căldura dogoritoare a soarelui. Acestea absorb însă lumina naturală provenită de afară, și tocmai faptul că ești privat de aceasta poate crea acele probleme de sănătate pe care dorești să le eviți: lipsa de vitalitate, de energie sau de somn. 
Alege perdele pentru dormitor din fire naturale sau cu un aspect natural, care vor permite pătrunderea luminii atât cât este necesar, și îți oferi în același timp relaxarea de care ai nevoie atunci când te odihnești.

  Întreține cu atenție ferestrele

Un alt llucru de care trebuie să ții cont atunci când cauți să aduci cât mai multă lumină naturală în casă este frecvența cu care întreții ferestrele și caturile acestora. Chiar dacă pare un detaliu mai puțin semnificativ, curățarea și întreținerea constantă a ferestrelor și a cadrului acestora nu permite depozitarea în straturi succesive a murdăriei, așa că asigură-te că te ocupi cu o frecvență rezonabilă și de acest aspect.

Poziționează strategic oglinzile

Folosirea inteligentă a oglinzilor în interiorul casei sau apartamentului poate conferi efectul de iluminare pe care îl dorești. Pentru a reflecta direct lumina de afară, așează-le pe un perete adiacent celui cu ferestre. Pe un hol lung și îngust, este cea mai la îndemână modalitate de a amplifica ideea de spațiu, iar în dormitor poți opta și pentru un șifonier cu ușile placate cu oglinzi. 

O altă modalitate comodă de a capta și a amplifica lumina este de a folosi un sistem de panouri sau oglinzi reflectorizante de exterior, amplasate de exemplu pe balcon sau la marginea ferestrelor. Prin reflexii succesive, aceste panouri exterioare vor permite luminii naturale exterioare să fie amplificate în interiorul locuinței. 

Nu ezita să aplici câteva din ideile de mai sus pentru a te bucura de cât mai multă lumină naturală în interiorul locuinței tale. Vei vedea că atât starea sănătății, cât și calitatea vieții tale vor avea de câștigat. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.62907958030701