Septembrie 02, 2021
Înmulțirea bulbilor de toamnă. Ce flori se înmulțesc în septembrie!
Luna septembrie, când zilele devin mai răcoroase, este potrivită pentru înmulțirea bulbilor de toamnă. Acum pot fi înmulțite flori precum narcise, lalele, crini sau ghiocei frumoși. Iată trei metode, două dintre ele mai simple, cealaltă un pic mai complicată, dar care sunt la îndemâna oricui, potrivit libertatea.ro.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Înmulțirea bulbilor prin bulbili

Bulbilii sunt acei bulbi foarte mici care apar singuri lângă bulbul matur, din care deja s-au dezvoltat plante și flori. De obicei, produc bulbili foarte mulți florile de primăvară precum narcisele, zambilele, ghioceii, crocușii, muscariile, lalelele și multe alte flori similare.

În luna septembrie, poți săpa straturile de narcise sau lalele în căutarea bulbililor. Se scot cu grijă din pământ, să nu îi tai cu sapa sau cuțitul. Bulbilii mai mari și deja formați se desprind de bulbul mamă și se pun în jardiniere adânci într-un pământ special pentru flori, bogat în îngrășăminte.

Se udă rar pe timp de iarnă, iar la primăvară se udă mai des pentru a stimula apariția noilor plante. Bulbilii au nevoie uneori de 2 sau 3 ani pentru a produce prima floare, dar din anul doi pot fi cultivați în grădină, într-un spațiu destinat lor în mod special.

Înmulțirea prin divizarea bulbului

Această metodă este puțin mai complicată, dar funcționează în cazul zambilelor, narciselor, irișilor sau crinilor de cameră. Se alege un bulb matur, mare, bine format și sănătos, fără nicio pată. Se îndepărtează rădăcinile cu o foarfecă, dar fără să se taie baza bulbului.

Apoi se taie în patru și la fiecare din cele patru bucăți de bulb se taie partea de sus, unde creșteau frunzele. Bucățile de bulb se scufundă într-o soluție fungicidă specială pe care o poți cumpăra de la magazinele de profil și se lasă să se usuce peste noapte.

A doua zi, fiecare bucată de bulb se cultivă într-un ghiveci potrivit, umplut cu mușchi, perlit și pământ fertil pentru plante. Solul trebuie să fie bine umezit.

Ghivecele se pun fiecare în câte o pungă de plastic în care sufli aer și apoi o legi la gură. Astfel, ele vor sta ca într-o mini seră.

Ghivecele se țin 12 săptămâni într-un loc întunecos și cald, se adaugă apă periodic să fie umed solul și se îndepărtează eventualele părți putrezite. Între foile bulbilor vechi se vor forma bulbi noi, iar din momentul în care apar rădăcinile pot fi transplantați în grădină, în luna aprilie.

Înmulțirea prin solzi la bulbii de crini

În septembrie, se face înmulțirea bulbilor de crini cu ajutorul așa numiților solzi. Se alege un bulb mare, cu solzi bine dezvoltați la bază, sănătos și viguros.

Se desprind solzii cu grijă, să nu le rupi baza sau rădăcinile atașate de ei. Solzii se tratează cu soluții de înrădăcinare și se plantează fiecare în ghivece mici, umplute cu un amestec de pământ de flori de calitate, perlit și puțin nisip.

Moțul solzilor trebuie să stea afară, la aer. Pot fi folosite și răsadnițe din materiale organice. Se acoperă cu o bucată de plastic transparent și se țin la căldură peste iarnă.

Se udă regulat și se verifică solzii să nu mucegăiască. Până la primăvară, încep să se formeze bulbi noi care vor crește treptat și vor produce flori în al doilea sau al treilea an.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.91084480285645