Orice copil se naÈ™te cu un sistem imumitar fragil, care se va întări însă în timp, pe măsură ce copilul ia contact cu medicul înconjurător. TotuÈ™i, în primele luni de viață, bebeluÈ™ul este foarte sensibil la boli È™i infecÈ›ii. Trebuie să È™tii ce ai de făcut pentru a-l proteja cât mai bine, astfel încât imunitatea lui să se dezvolte cât mai repede.
Cel mai important lucru pe care o mamă îl poate face pentru a creÈ™te imunitatea copilului este să îi alăpteze la sân cât mai mult posibil. Studiile au arătat că, pe lângă substanÈ›e nutritive de calitate, esenÈ›iale în primele luni de viață, laptele matern are È™i anticorpi. Prin alăptare, copilul primeÈ™te din imunitatea mamei, de aceea un copil alăptat la sân va fi mai rezistent la boli decât unul care primeÈ™te formulă de lapte. AÈ™adar, iată un alt beneficiu pentru alăptarea la sân, pe lângă stabilirea unei legături emoÈ›ionale puternice între mamă È™i bebeluÈ™.
Imunitatea obÈ›inută la copii prin alăptare se numeÈ™te imunitate pasivă. Datorită imunoglobulinelor din laptele matern, copilul va putea lupta mai eficient cu bacteriile È™i virusurile din mediu. Astfel, el se va îmbolnăvi mult mai rar decât un copil care nu este alăptat. Totodată, imunoglobulinele ajung în intestinele copilului, prevenind astfel dezvoltarea de bacterii dăunătoare.
Este bine să È™tii că sistemul tău imunitar îl poate proteja pe copil încă din timpul sarcinii. Anticorpii tăi vor ajunge la cel mic prin intermediul placentei È™i vor rămâne eficienÈ›i timp de câteva luni după naÈ™tere. Apoi intervine colostrul, primul lapte matern, care aduce o doză esenÈ›ială de anticorpi. Urmează alăptarea, care completează doza necesară de anticorpi, motiv pentru care este bine să alăptezi cât mai mult timp posibil.
Sistemul imunitar al copilului începe să se dezvolte independent abia după 2-3 luni de viață. În acest moment, doza de anticorpi furnizată prin laptele matern începe să scadă È™i nu-l mai poate proteja eficient pe copil. Sistemul imunitar se întăreÈ™te prin contactul bebeluÈ™ului cu bacterii, ciuperci È™i virusuri. Astfel, până la vârsta de 1 an, sistemul imunitar al copilului este destul de dezvoltat, însă nu complet. Unii experÈ›i spun că abia în jurul vârstei de 12-14 ani un copil ajunge să aibă sistemul imunitar perfect dezvoltat È™i să aibă doza de anticorpi pe care o are È™i un adult.
- alăptează cât mai mult posibil:
- ține copilul la distanță de oamenii bolnavi;
- spală-te bine pe mâini când intri în contact cu bebeluÈ™ul È™i cere È™i celor din jur să procedeze la fel;
- dacă alăptezi, ai mare grijă să urmezi o dietă cât mai echilibrată, care să-È›i asigure toate substanÈ›ele nutritive necesare;
- stai suficient de mult la soare ca să asimilezi vitamina D È™i È›ine-l È™i pe cel mic la aer curat È™i lumină naturală, dar ai grijă să îl protejezi de arsuri.
O altă metodă eficientă prin care poÈ›i creÈ™te imunitatea celui mic constă în administrarea de probiotice. Acestea ajută la dezvoltarea unei flore bacteriene benefice, sănătoase, în sistemul digestiv.
Dacă nu poÈ›i expune copilul suficient de mult la soare sau dacă medicul pediatru îÈ›i recomandă, poÈ›i suplimenta doza de vitamina D prin administrarea de picături speciale. Vitamina D este esenÈ›ială în primii ani de viață pentru asimilarea calciului, buna dezvoltare a oaselor È™i a dinÈ›ilor È™i prevenirea rahitismului, o boală destul de frecventă la copii.
ConÈ›ine o seringă dragată, deci se poate administra foarte uÈ™or doza necesară, de 0.5 ml pe zi. După ce extragi doza cu ajutorul seringii, vei pune picăturile direct pe limba sugarului. Produsul nu conÈ›ine îndulcitori, coloranÈ›i, conservanÈ›i artificiali È™i gluten. Nu uita că prin aceste măsuri vei ajuta sistemul imunitar al copilului să se dezvolte cât mai repede!