Decembrie 23, 2020
Cozonacul, principalul desert pe masa de Crăciun! 3 reţete demenţiale
Simbol al sărbătorilor de iarnă, cozonacul s-a aflat dintotdeauna pe masa festivă de Crăciun. Dacă nu aveți încă o rețetă potrivită pntru cozonac, puteți alege una din cele ce urmează.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

COZONAC ÎNSIROPAT 

Ingrediente: Pentru aluat: 75 g zahăr, 2 ouă, 500 g făină, 100 g unt, la temperatura camerei, 10 g drojdie uscată, 150 ml lapte; Pentru umplutură: 70 g unt, 60 g zahăr, 40 g cacao, 150 g nuci măcinate, 1 ou, pentru uns; Pentru sirop: 70 ml rom sau coniac, 120 ml apă, 150 g zahăr, esenţă de vanilie, după gust.

Mod de preparare: 

Pentru aluat, combini drojdia cu laptele şi amesteci până se dizolvă. Adaugi peste lapte ouăle, zahărul şi untul şi omogenizezi, apoi încorporezi treptat făina. Frămânţi aproximativ 10 minute până obţii un aluat moale, dar nu foarte lipicios. Dacă ai mixer planetar de bucătărie, poţi pune toate ingredientele peste lapte şi să le amesteci până se omogenizează, apoi scoţi aluatul şi-l mai frămânţi 2-3 minute. Îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la rece cel puţin o oră. Pentru umplutură, amesteci untul moale cu zahărul, cacaua şi cu nucile măcinate, până obţii o compoziţie cremoasă. Împarţi aluatul în jumătate şi întinzi, pe masa presărată cu făină, două foi subţiri, de aproximativ 25x40 cm. Ungi fiecare foaie cu umplutura de nucă în strat subţire şi rulezi strâns. Tai fiecare babka pe mijloc, pe lungime. Evită să tai de tot un colţ, iar cele două bucăţi rezultate le împleteşti astfel încât umplutura să fie la suprafaţă. Aşezi fiecare babka în tăvi de cozonac tapetate şi le laşi să crească, într-un loc cald, aproximativ o oră. După ce le ungi cu oul bătut, le coci la 160 °C, 40-45 de minute, până când se rumenesc. Pentru sirop, combini zahărul cu romul şi cu apa. Le pui pe foc mic şi laşi să clocotească până când se dizolvă zahărul, iar siropul începe să se îngroaşe. Îl dai deoparte şi torni esenţă de vanilie, după gust. Scoţi tăvile din cuptor şi ungi fiecare babka cu sirop, cu ajutorul unei pensule. Îl laşi să fie absorbit înainte să mai ungi din nou cozonacii fierbinţi cu sirop. Continui până când termini siropul. Scoţi babka din tavă doar după ce s-a răcit. Sunt mai buni a doua zi.

COZONAC GLAZURAT

Ingrediente: Pentru aluat: 600 g făină, 50 g unt, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 125 g zahăr, 1 praf sare; Pentru umplutură: 500 g gem de prune, 200 g nuci măcinate, 1 lingură cacao, 50 g zahăr; Pentru glazură: 150 g zahăr pudră, 1 lingură zeamă de lămâie, 2 albuşuri, apă. 

Mod de preparare: 

Mixezi untul cu 100 g de zahăr până devin o cremă. Separat, amesteci drojdia cu restul de zahăr, sarea, apoi încorporezi cele două compoziţii în făină. Torni laptele călduţ şi frămânţi până obţii un aluat elastic, nelipicios. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, până îşi dublează volumul. Pentru umplutură, amesteci nucile măcinate cu zahărul şi pudra de cacao. Adaugi la final gemul şi amesteci până se încorporează toate ingredientele. Împarţi aluatul în patru părţi egale. Întinzi fiecare bucată pe masa tapetată cu făină, o umpli cu amestecul de gem cu nuci şi o rulezi. Împleteşti câte 2 suluri şi le pui într-o tavă tapetată. Le dai la cuptorul preîncălzit aproximativ 40 de minute, până trec testul scobitorii. Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie şi le pui la foc mic. Adaugi apă treptat, amestecând cu un tel până obţii o pastă. La final, încorporezi albuşurile bătute spumă în prealabil. Decorezi cu glazura de zahăr.

COZONAC CU CIOCOLATĂ

Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină, 350 ml lapte, 300 g unt, 5 ouă, 300 g zahăr, 1 cub drojdie proaspătă, 1 pliculeţ zahăr vanilinat, 1 linguriţă sare; Pentru umplutură: 300 g alune fără sare, 125 g frişcă, 400 g ciocolată neagră.

Mod de preparare: 

Într-un castron torni 50 ml de lapte cald şi-l amesteci cu o lingură de zahăr. Adaugi drojdia proaspătă şi dai maiaua la loc cald 20 de minute. Separat, amesteci 150 g de făină cernută cu restul de lapte, torni maiaua şi omogenizezi. Compoziţia o dai la loc cald o oră, până îşi dublează volumul. Separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu sarea şi cu restul de zahăr până devin o cremă. Baţi albuşurile spumă. Aceste două amestecuri le adaugi, separat, la compoziţia cu făină. Presari, treptat, restul de făină, adaugi untul ţinut la temperatura camerei, praful de sare, zahărul vanilinat şi începi să frămânţi până obţii un aluat moale, pufos şi nelipicios. Când este gata, îl acoperi cu folie şi cu un prosop şi-l dai deoparte, până îşi dublează volumul. Pentru umplutură, topeşti ciocolata mărunţită pe baie de aburi împreună cu frişca, apoi o dai deoparte, la răcorit. Împarţi aluatul în trei, apoi îl întinzi în foaie. Pui pe fiecare ciocolată, o întinzi, presari o parte din alunele zdrobite, mai păstrezi şi pentru decor. Rulezi, procedezi astfel şi cu celelalte bucăţi de cocă. Aşezi aluatul într-o tavă tapetată şi-l ţii la loc cald încă o oră. Dacă vrei, îl crestezi din loc în loc, presari restul de alune, apoi îl dai la cuptor, încins în prealabil, 45 de minute, până se rumeneşte. 



citeste și
SQL exec time = 0.84773087501526