August 21, 2023
Ce este SEXSOMNIA. Mulţi suferă de această boală fără să ştie
Când vine vorba de sex, există tot atâtea lucruri bizare câte lucruri frumoase, iar unul dintre acestea este sexsomnia sau, altfel spus atitudini sexuale involuntare în timpul somnului.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Fără doar şi poate, o astfel de manifestare intră la categoria tulburare psihologică, susţin medicii.

Comportamentul erotic este inconştient, iar cel care suferă de această boală nu are nicio putere asupra deciziilor sale, fiind o formă atipică de somnambulism.

Reacţiile exacte variază între dorinţa de a întreţine relaţii sexuale cu partenerul până la autostimulare sau scoaterea unor sunete senzuale.

Mai mulţi suferinzi decât bănuieşti

"Credeam că e vorba doar despre o mână de oameni, dar de fapt este vorba despre una din 12 persoane”, au declarat în 2010 reprezentanţii de la Universitatea Health Network din Toronto.

Adică circa 8% dintre persoane suferă de sexsomnie, iar cei mai mulţi dintre ei sunt bărbaţi şi au, în general, probleme cu somnul, datele din 2010 schimbându-se relativ puţin.

Majoritatea femeilor care trec prin etape de sexsomnie se opresc la stadiul de masturbare în timp ce bărbaţi ajung chiar să îşi maltrateze partenerii.

Este adevărat că există o marjă de eroare determinată de faptul că la studiu au participat aproximativ 1 000 de persoane.

Sexsomnia – somnambulism erotic

O povară pentru cei care prezintă această deviaţie comportamentală, sexsomnia nu este foarte diferită faţă de afecţiunea care îi determină pe oameni să reacţioneze în timpul somnului, cum ar fi: unii fac curăţenie, alţii doar se plimbă, câţiva mănâncă sau poartă monologuri.

Niciuna dintre persoanele care au trecut printr-o astfel de etapă nu şi-a mai amintit nimic când s-a trezit.

Mai mult, sexul în somn a fost împărţit de către medicii în mai multe subcategorii: narcolepsia, insomnia, halucinaţiile, hipersexualitatea şi agresiunea sexuală inconştientă.

Cauzele sexsomniei

Căutând cauzele acestei tulburării, oamenii de ştiinţă s-au împărţit în două tabere: cei care susţin că motivele ţin de factori precum consumul de droguri, de alcool, cafeină sau nicotină în exces şi cei care o pun pe seama unei preocupări sexuale excessive încă din stare de conştienţă.

Cortexul (responsabil cu starea de conştienţă) îşi încetează activitatea în timpul somnului, dar trunchiul cerebral (cel care emite impulsuri) stă mereu în stare de veghe.

Aşadar, trunchiul cerebral poate declanşa impulsul sexual ca reacţie la orice stimul mental sau extern…

Aceşti suferinzi manifestă stări de oboseală cronică şi ajung chiar să trăiască depresii.

Sexsomnia între tratament şi boală incurabilă

Deşi rămâne o necunoscută pentru lumea medicală, sexsomnia se poate vindeca, bineînţeles nu încă prin tratamente medicamentoase, ci prin terapii în cabinetul specialistului în somnologie.

Unii recomandă acelaleaşi medicamente care sunt administrate persoanelor ce suferă de epilepsie sau tulburări anxioase, însă nu se ştie sigur care sunt efectele secundare.

Sursa - realitatea.net



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.66653919219971