Iulie 26, 2021
Burj Khalifa: turnul recordurilor. Povestea construcţiei celebrului zgârie-nori din Dubai
AcasăNewsBurj Khalifa: turnul recordurilor. Povestea construcţiei celebrului zgârie-nori din Dubai Burj Khalifa: turnul recordurilor. Povestea construcţiei celebrului zgârie-nori din Dubai Comentarii shutterstock-590724503.jpg Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari @shutterstock clickpentrufemei.ro Citeste tot despre: Burj Khalifa Dubai Emiratel Arabe Unite de Click! pentru femei 23 Iulie, 2021 - 17:32 Clădirea Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă construcţie din lume, este fascinantă atât pentru vizitatori, cât şi pentru cei pasionaţi de arhitectură şi costrucţii. Impresionantul zgârie-nori are o poveste fabuloasă şi deţine câteva recorduri mondiale, scrie click.ro.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Construită în Dubai, cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite, Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume. A primit acest nume în onoarea conducătorului emiratului vecin (Abu Dhabi), şeicul Khalifa ibn Zayed Al Nahyan. Deşi turnul a fost deschis oficial la 4 ianuarie 2010, interiorul nu era terminat la acel moment. Construit pentru a găzdui o varietate de proiecte comerciale şi rezidenţiale, turnul - a cărui înălţime a rămas un secret bine păzit pe tot parcursul construcţiei - a avut, după finalizare, 162 de etaje şi o înălţime 828 de metri. A fost proiectat de o firmă de arhitectură din Chicago, Skidmore, Owings & Merrill.

Clădirea, în plan modular, este aşezată pe o amprentă cu trei lobi, care este o redare abstractă a unei specii locale de flori de crin. Planul în formă de Y joacă un rol crucial în reducerea efectelor vântului asupra turnului (vântul este, în general, cea mai mare problemă a blocurilor zgârie-nori).

Un centru hexagonal este sprijinit de o serie de aripi, fiecare cu propriul „miez“ de beton şi coloane perimetrale. Pe măsură ce turnul creşte în înălţime, aripile se retrag într-o configuraţie spirală, schimbând forma clădirii la fiecare nivel şi reducând astfel efectul vântului asupra clădirii. Miezul central iese în vârful turnului şi este finisat cu o turlă, care ajunge la peste 200 de metri.

Vârful a fost construit în interiorul turnului şi ridicat în poziţia sa finală cu ajutorul unei pompe hidraulică. La nivel de bază, turnul este susţinut de un „covor“ de beton armat gros de aproape 4 metri, el însuşi susţinut de piloţi de betoncu diametrul de 1,5 metri.

Faţada este formată din panouri din aluminiu şi oţel inoxidabil. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.

La inaugurarea sa în ianuarie 2010, Burj Khalifa a depăşit cu uşurinţă clădirea Taipei 101 din Taiwan, care măsura 508 metri, fiind cea mai înaltă clădire din lume. În acelaşi timp, Burj Khalifa a doborât numeroase alte recorduri, inclusiv cea mai înaltă structură independentă din lume, cel mai înalt etaj ocupat din lume şi cea mai înaltă punte de observare în aer liber din lume.

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.2241253852844