Noiembrie 08, 2017
Bărbatul lunii: Chirurgul cardio-vascular - Aureliu Batrânac
Aureliu Batrânac, este chirurg cardio-vascular care a salvat sute de vieți. Mulțumită lui, locuitorii Moldovei au posibilitatea de a primi ajutorul de la un chirurg de clasă mondială.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Studii

  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testimițanu.
  • Studii postuniversitare la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară al Academiei de Științe Medicale din Rusia.
  • Pregătire și formare clinică în Germania, Croația, Italia, Elveția, Spania.

 

Cariera

  • Director la Centrul medical Medpark.
  • Premiat cu ordinul "Gloria Muncii".

Statut Civil

Căsătorit. Soția Viorelia (doctor în științe ale economiei), fiica Doina.

 

Dimineața mea începe cu

Rugăciunea

Familia - este

Este totul în viața mea.

Din literatura artistică acum citesc

"Ceasul stelar al umanității", de Ștefan Zweig, și "Cucerirea fericirii", de către Bertrand Russell.

Cea mai bună metodă pentru a te relaxa

Să ascult muzică bună.

Medic chirurg este -

Profesionalist, bun specialist, omenos, decent și empatic.

Medicina — una din cele mai interesante și complicate științe. Cum ați reușit să deveniți chirurg?

Decizia de a-mi lega viața cu medicina n-a fost luată spontan. Când eram adolescent, mama mea suferea de o boală complicată a rinichilor, ea se confrunta cu această boală, avea atacuri, iar eu îmi făceam griji, pentru că nu o puteam ajuta cu nimic. Mai apoi, tare m-a influențat decesul vecinului meu. El era tânăr și plin de putere, sportiv de clasă mondială, a fost diagnosticat cu insuficiență renală. El nu a fost salvat nici după ce i s-a făcut transplant de rinichi. Un alt caz, eram în clasa a 10-a, când un prieten mai mare de-al meu a murit. De atunci, eu am hotărât că voi face studiile la Institutul de Medicină.

Cardiochirurgia am ales-o când eram student la medicină în anul șase, și făceam practica la Spitalul Republican. După ce am absolvit Rezidența la Chișinău, știam deja ferm că am ales o profesie promițătoare și, cel mai important, îmi plăcea această profesie.

Tot pe-atunci s-au întors colegii mei mai mari, care făceau studiile la Moscova și Kiev. Ei au venit cu un colosal bagaj de cunoștințe și tehnici. Și eu am înțeles că vreau să cunosc cât mai mute lucruri, pentru ca cunoștințele noastre, și practica să devină disponibilă compatrioților noștri.

Doctorantura am susținut-o la Moskova. Apropo, acolo am avut norocul de a-mi face cunoștință cu unul dintre cei mai talentați profesori din Germania, în domeniul chirurgie cardiovasculare - Hans Borst.

La Moskova, el a avut grijă de sănătatea președintelui rus Boris Elțîn, care a suferit o intervenție chirurgicală pentru boala coronariană.

A fost o onoare pentru mine, când profesorul german de clasă mondială, m-a invitat să studiez și să lucrez în Germania, la clinica din Hanovra.

 

Și Dumneavoastră ați hotărât să nu pierdeți această șansă

Aveam cam 30 de ani, eram tânăr specialist, dar deja efectusem independent și cu succes operații complexe. Am înțeles că lucrul în străinătate, fie că este vorba de Rusia sau Germania, îmi va da noi cunoștințe și experiența pe care nu o voi putea dobândi în Moldova.

 

Ați venit în Germania în 1997. A existat o diferență între medicina occidentală și cea post-sovietică?

Diferența, desigur că, exista, și era simțibilă. La un moment dat, medicina sovietică a învățat foarte mult de la cea germană, deci majoritatea standardelor au coincis. Sfârșitul anilor '90 pentru multe țări din CSI a fost o perioadă dificilă, aici, spre deosebire de Germania, nu a existat nici un acces la informațiile medicale necesare sau la literatură de specialitate. În Vestul Europei, tehnologia și echipamentele erau la un nivel mai ridicat, ceea ce făcea mai ușor de diagnosticat bolile și operațiile. 

 

În ciuda mai multor avantaje ale medicinii germane, ați decis să vă întoarceți în Moldova.

Da, și în luarea acestei decizii, soția mea Viorelia a jucat rolul important Ne-am căsătorit foarte devreme, și tot timpul soția mea mă sprijinea. Chiar și atunci când eram plecat în călătorii lungi cu lucrul, și când lucram în străinătate, ea mi-a fost alături. Când, după mai mulți ani de muncă în Germania, am început să fiu entuziasmat să rămân în străinătate, să-mi iau soția și fiica acolo, soția mea m-a convins să nu o fac. Argumentul principal a fost că, este datoria mea ca cetățean al Republicii Moldova să împărtășesc experiența și cunoștințele mele cu compatrioții noștri, să le ofer îngrijire medicală calificată, la același nivel ca și în străinătate.

Probleme cu sistemul cardio-vascular, cea mai frecventă cauză este cea a decesului și de invaliditate. Cât de des merită să vizitezi un cardiolog, și la ce simptome trebuie de acordat atenție?

Din păcate, în Moldova 65% de decesuri sunt cauzate de boli ale inimii și ale vaselor sanguine. În țara noastră, 25% din bărbați, de la 40-60 de ani, mor de la boli cardiace. Poblema are un caracter nu doar medicinal ci și social, este foarte important, nu doar să salvezi viața omului, ci și să-i dai posibilitatea să fie activ, să muncească, și să facă lucruri care-i plac. Pentru a preveni bolile cardio-vasculare, după vârsta de 40 de ani, se recomandă o dată în an să treci examenul la un cardiolog. Dacă simți durere sau discomfort în partea stângă a cutiei toracice, nu-ți ajunge aer când depui efort fizic, simți că ai un puls aritmic, trebuie neapărat să te adresezi medicului. Bolile genetice sau înnăscute, pot ani de zile să nu iasă la iveală, însă, la un moment dat, ele apar. Echipamentul modern vă permite să efectuați o examinare precisă și detaliată a inimii și a vaselor sanguine, să vedeți schimbările la cele mai înaintate stadii.

Cât e de importantă încrederea din partea pacientului?

Cred că, anume acest aspect s-a dezvăluit în ani de practică. Desigur, fiecărui pacient eu îi povestesc detaliat despre boala lui, pricina apariției ei, necesitatea intervenției chirurgicale, posibilele consecințe negative ale refuzului operației, și modul în care inima va funcționa în viitor. Dar, doar cu timpul am înțeles cât e de important ca un medic să înțeleagă esența problemei pacientului său. Cândva, să-i spun pacientului că trebuie să facă neapărat operație, era un lucru automatizat. Dar cu timpul, am înțeles că fraza "Trebuie să faceți operație la inimă", pentru unii pacienți poate fi o noutate dureroasă, o adevărată lovitură. De aceea, eu încerc să fac acest lucru cât mai delicat. 

Operația la inimă este un proces complex, care necesită o concentrație maximă, din punct de vedere moral și fizic. Cum vă relaxați, cum vă odihniți după o zi grea?

N-am să neg faptul că nu este ușor să efectuezi mai multe operații în timpul zilei. Nu există două operații identice, deci trebuie să fii pregătit pentru circumstanțele neprevăzute, având nevoie de un efort fizic și emoțional suplimentar. De aceea, întotdeauna spun că un chirurg bun este un chirurg odihnit. După muncă îmi place să ascult muzică, în zilele de lucru citesc articole și cărți pe teme medicinale, la sfârșit de săptămână - ficțiune, cărți despre istorie, filosofie.

Cât este de important pentru dumneavoastră sprijinul familiei în momentele grele?

Familia îmi dă puteri. Soția mea Viorelia este omul, care eu consider că, a fost trimis în viața mea chiar de Dumnezeu. Noi ne cunoștem de la școală, suntem căsătoriți mai mult de 30 de ani, și toți acești ani ea este sprijinul meu.

Cu toate astea, soția mea s-a realizat ca specialist. Ea a participat activ la aderarea Moldovei la procesul de la Bologna. A vizitat aproape toate țările UE, a vizitat Statele Unite.

Fiica noastră, Doina, este căsătorită cu bărbatul pe care-l iubește, iar un an în urmă, ne-a dăruit un nepoțel — Maximilian-Aurelius. Apropo, nepotul s-a născut când noi cu Viorelia am împlinit 30 de ani de la căsnicie. A fost cea mai fascinantă surpriză!

 

Aureliu Anatolievici, ce vreți să spuneți cititorilor noștri?

Aveți grijă de sănătatea voastră, urmați un mod sănătos de viață, renunțați la obiceiurile proaste, mâncați corect, încercați să evitați stresul. De asemenea, nu amânați vizita la medic! Medicina moderna vă permite să diagnosticați bolile cardiace și vasculare în stadiile incipiente, iar intervenția chirurgicală la timp, garantează un rezultat pozitiv și vă va păstra sănătatea pentru mulți ani.

În Moldova, puteți face operații complexe garantând un rezultat bun. Aveți grijă, încredințați îngrijirea inimii profesioniștilor, și duceți-vă la timp la medic!

 

Mai multe detalii le aflați în revista AQUARELLE, noiembrie 2017



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.46502304077148