Februarie 03, 2022
Măști de față naturale: rețete în funcție de tipul tenului tău

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Măștile de față naturale sunt probabil una din cele mai simple modalități de a avea grijă de tenul tău, indiferent de tipul de piele. Sunt ușor de preparat acasă și vei obține rezultatele dorite dacă urmezi o rutină corectă de îngrijire pentru ten.

În cele ce urmează vei afla cum îți pregătești tenul înainte să aplici masca pentru ten, dar și ce tipuri de măști poți să pregătești în funcție de tipul de ten și de problemele pe care le ai.

Cum pregătești tenul pentru aplicarea unei măști de față

Ca să ai un ten curat și sănătos nu e suficient doar să aplici masca și să aștepți să își facă efectul. La fel de importantă este și etapa de pregătire a tenului, de dinainte de aplicarea unei măști. Chiar dacă este esențial să ai fața curată înainte să aplici masca, nu e întotdeauna suficient să te speli doar cu apă și săpun. Iată, așadar, ce pași trebuie să urmezi:

  • Exfoliază ușor tenul – exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la curățarea în profunzime a tenului, astfel încât masca naturală să poată pătrunde mai ușor în piele. Folosește întotdeauna un produs exfoliant potrivit pentru tipul tău de ten și un burete moale pentru curățare.
  • Aplică o loțiune tonică – aceasta ajută la o mai buna hidratare a pielii și, în consecință, ingredientele active din mască de față sunt absorbite cu ușurință de piele. Evită, totuși, loțiunile tonice cu alcool deoarece au efectul opus, adică pot irita și usca pielea.
  • Fă un duș înainte – momentul potrivit pentru aplicarea unei măști este imediat după ce ai ieșit din duș. Apă caldă și aburul deschid porii și ajută la o mai bună absorbție a ingredientelor din mască de față.
  • Folosește o perie – evită să întinzi masca pe față cu ajutorul degetelor deoarece poți favoriza înmulțirea bacteriilor și apariția iritațiilor pe piele. În schimb, alege o perie moale, pe care să o cureți bine după fiecare folosire, sau chiar și o dischetă demachiantă.

Cât de des ar trebui să aplici o mască naturală de față

Spre deosebire de alte tipuri de măști, cele cu ingrediente naturale, pe care le pregătești acasă, pot fi aplicate chiar și de trei ori pe săptămână. Acestea includ numeroase ingrediente benefice pentru ten, de la iaurt, aloe vera, turmeric, apă de trandafiri și până la ulei de cocos sau de măsline, așa că sunt blânde cu tenul.

Totuși, ține cont de faptul că dacă folosești citrice, așa cum ar fi sucul de lămâie sau extractul de struguri, nu ar trebui să ții masca pe față prea mult timp, în niciun caz pe timpul nopții, deoarece îți pot irita tenul.

În același timp, atunci când alegi cât de des să aplici o mască de față, trebuie să ții cont și de tipul de ten, astfel:

  • Ten uscat – folosește măști hidratante și blânde cu tenul de trei sau patru ori pe săptămână.
  • Ten gras – pentru tenul uleios și acneic e recomandat să aplici o mască de cel mult două ori pe săptămână și să eviți produsele care îți pot irita pielea.
  • Ten sensibil – poți să folosești măști hidratante zilnic sau de trei ori pe săptămână.
  • Ten matur – pielea matură își pierde elasticitatea, așa că trebuie să folosești măști hidratante, de cel mult două ori pe săptămână.

Pe lângă aceste criterii este bine să ții cont de toate particularitățile tenului și, eventual, să discuți cu un dermatolog despre ce tipuri de măști și ce ingrediente te pot ajuta să îți menții pielea sănătoasă și fermă. De asemenea, ține cont și de sezon. De exemplu, în timpul iernii pielea tinde să se usuce mai des, așa că e bine să folosești cât mai multe măști hidratante.

Totodată, dacă optezi pentru măștile de față cu argilă e indicat să le aplici o singură dată sau cel mult de două ori pe săptămână deoarece pot provoca iritații ale pielii. Măștile de față cu argilă sunt de altfel recomandate pentru tenul acneic, puncte negre, riduri, dar și pentru eliminarea excesului de ulei din piele.

În ceea ce privește cât de mult trebuie să lași masca pe față, există anumite tipuri de măști pe care le poți lăsa să acționeze pe timpul nopții, însă, de regula, acestea pot acționa timp de 10-30 de minute.

Măști naturale pentru curățarea tenului

Masca de față cu lămâie, iaurt și ovăz

Ingrediente:
½ cana ovăz
2 linguri iaurt
Sucul de la jumătate de lămâie
2 linguri apă

Mod de folosire: amestecă toate ingredientele într-un bol. Aplică masca pe față cu mișcări circulare. Lasă să acționeze timp de 10-15 minute și apoi clătește cu apă călduță. Aplică la final o cremă hidratantă.

Mască de față cu miere și roșii

Ingrediente:
3 linguri pastă de roșii
1 lingură miere

Mod de folosire: stoarce o roșie și amestecă pulpa cu mierea într-un blender. Aplică masca pe față folosind o dischetă demachiantă. O poți lasă să acționeze peste noapte sau până se usucă. Clătește cu apă din abundență.

Măști de față pentru pistrui și pete
Mască de față cu lămâie și ceai verde

Ingrediente:
2 linguri ceai verde
Un praf de turmeric
½ lingură suc de lămâie

Mod de folosire: adaugă toate ingredientele într-un bol și amestecă bine. Aplică un strat subțire pe față cu ajutorul unei dischete demachiante și așteaptă trei minute ca să se usuce. Aplică apoi un alt strat (folosind o altă dischetă demachiantă) și așteaptă să se usuce. Repetă procedura până ai aplicat tot amestecul pe față. Lasă masca să acționeze timp de 10 minute și clătește apoi bine fața cu apă rece. Tapotează fața ușor cu un prosop.

Lămâia este cunoscută drept un remediu natural eficient pentru petele de pe față, roșeață, pistruii sau acneea și ajută la curățarea tenului, pe când ceaiul verde este bogat în antioxidanți care previn apariția ridurilor.

Mască de față cu castravete și ovăz

Ingrediente:
1 castravete mediu
1 cana ovăz
iaurt
Mod de folosire: pune castravetele într-un blender și apoi amestecă-l cu ovăzul. La fiecare lingură din acest amestec adaugă câte o lingură de iaurt. Aplică masca pe față și lasă să acționeze timp de 30 de minute. Clătește bine fața cu apă din abundență.

Măști de față pentru tenul gras
Mască de față cu miere și lămâie

Ingrediente:
1-2 lingurițe miere
Sucul de la jumătate de lămâie
3 lingurițe iaurt
1 albuș bătut spuma
Mod de folosire: amestecă mierea cu sucul de lămâie, iaurtul și albușul bătut spuma. Aplică masca pe față și las-o să acționeze pentru 5 minute. Clătește apoi tenul cu apa călduță.

Mască de față cu ou, miere și ovăz

Ingrediente:
1 albuș de ou
1 lingură miere
1 lingură ovăz
Mod de folosire: amestecă albușul cu mierea până când compoziția devine omogenă. Adaugă și ovăzul și amestecă bine, până obții o pastă. Aplică masca și las-o să acționeze între 10 și 15 minute apoi clătește bine fața cu apa călduță.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.81093955039978