August 29, 2024
8 alimente pentru longevitate pe care japonezii la mananca zilnic, potrivit unui nutritionist japonez

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Stim deja ca Japonia este una dintre tarile cu cei mai longevivi oameni din lume, iar una dintre faimoasele „zone albastre”, in care oamenii depasesc adesea varsta de 100 de ani, se afla in aceasta tara, scrie andreearaicu.ro

Dar care este secretul japonezilor pentru o viata mai lunga si in acelasi timp si sanatoasa?

Nutritionista si experta in longevitate Michiko Tomioka a dezvaluit pentru CNBC Make It care sunt acele alimente pe care japonezii le consuma aproape zilnic si care au beneficii uimitoare pentru sanatate.

„Cand m-am mutat in Statele Unite, ca adult, mi-a fost dificil sa ma adaptez la cultura fast-food si a alimentelor procesate. Eram un parinte ocupat, care muncea mult si ma imbolnaveam des din cauza dietei. Astfel ca atunci cand am devenit nutritionist m-am decis sa-mi axez munca pe impartasirea obiceiurilor alimentare japoneze”, a scris Michiko Tomioka pentru publicatia citata.

„De fiecare data cand ma intorc acasa [n.r. in Nara, Japonia], sunt uimita de vitalitatea varstnicilor din comunitatea mea. Secretele longevitatii lor sunt mancatul constient si pastrarea Ikigai, un concept japonez care se traduce prin gasirea scopului in viata”, mai spune nutritionista.

Iata care sunt cele opt alimente pentru longevitate pe care japonezii la consuma aproape zilnic:

Matcha

„Matusa mea de 99 de ani isi incepe fiecare zi cu ceai matcha si la fel fac si eu”, spune Michiko.

Matcha este pudra fina de ceai verde, recunoscuta pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate. Contine vitamina C, vitamina B, fibre si proteine, precum si polifenoli cu efect antiinflamator, care tin bolile la distanta. Acesti compunsi sunt bogati in antioxidanti, substantele care protejeaza impotriva degradarii celulare.

„Inca din timpul liceului am practicat Chado, ceremonia traditionala japoneza de preparare a ceaiului. In fiecare dimineata stau intr-o stare meditativa si am alaturi matcha, chasen (telul din bambus), apa fierbinte si bolul”, spune nutritionista de origine japoneza.

Alimente fermentate

Unele dintre cele mai populare alimente din Japonia sunt miso (pasta fermentata de soia, care se adauga adesea in supe), natto (boabe fermentate de soia) si nukazuke (legume fermentate cu tarate de orez).

„In copilarie, tata aducea mereu acasa o legatura de ridichi daikon si legume de sezon de la prietenii lui fermieri din zona. Il ajutam sa le sorteze si sa le puna la murat, iar apoi le serveam cu ghimbir”, declara Dr. Tomioka.

Alimentele fermentate sunt bogate in probiotice, care ajuta digestia si absorbtia nutrientilor. Orice tip de alimente fermentate sunt benefice, inclusiv cele din bucataria romaneasca: varza murata, muraturile, borsul, iaurtul, laptele batut si kefirul.

Alge marine

In Japonia, algele, cunoscute drespt kaiso, se gasesc in numeroase preparate. „Pot spune ca am consumat alge la fiecare masa, de cand ma stiu”, spune nutritionista japoneza.

Acest ingredient aromat si sustenabil are numeroase beneficii pentru sanatate. Are un continut redus de calorii si este bogat in fibre. Contine numeroase vitamine si minerale precum iod, fier, potasiu, magneziu, vitamina B12 si acizi grasi omega 3.

„In orice moment exista in bucataria mea intre cinci si zece tipuri de alge marine. Toate au diferite arome si intrebuintari culinare”, adauga Tomioka.

Leguminoase

„Boabele de soia sunt delicioase si accesibile, iar eu ma asigur ca aleg intotdeauna produse din soia cat mai putin procesate. Bucataria mea nu este completa fara edamame (pastai crude de soia), kinako (pudra de soia), lapte de soia neindulcit, precum si miso si natto preparate in casa”, dezvaluie nutritionista.

Leguminoasele, printre care se numara soia, fasolea, lintea sau nautul sunt bogate in fibre, proteine vegetale, vitamine si minerale. Sunt satioase si pot inlocui cu succes carnea, atunci cand vrei sa limitezi consumul.

Tofu

Tofu, „branza” vegetala obtinuta din boabele de soia, este o sursa excelenta de proteine si se numara printre alimentele de baza din bucataria japoneza. Nu contine colesterol si este un preparat versatil, care poate fi adaugat in foarte multe retete.

„In timpul saptamanii pot sa o prepar sub forma de burger, in galuste, cu legume si orez prajit, o adaug in supa, in curry vegan, in hummus, in salate si chiar in unele deserturi”, mai spune Michiko.

Susan

Semintele de susan pot face diferenta intr-un preparat, este de parere nutritionista japoneza. Ea spune ca foloseste in legumele preparate la stir fry seminte macinate de susan in loc de ulei, pentru a profita de toate beneficiile pentru sanatate ale acestora.

Susanul este bogat in vitaminele B si E, proteine, fibre si minerale precum magneziu, calciu si fitosteroli, care ajuta la gestionarea nivelului de colesterol.

Ciuperci shiitake

Ciupercile shiitake sunt ingrediente de baza in multe preparate japoneze. Aceste ciuperci contin proteine si vitaminele D si B. De asemenea, contin lentinan, un polizaharid care ajuta la combaterea inflamatiei.

„Folosesc shiitake uscate pentru dashi (baza pentru supa care se lasa la infuzat peste noapte) impreuna cu alge kombu, miso, otet, dresing si curry”, spune nutritionista.

Ghimbir

Nu doar in Japonia, ci in intreaga lume, ghimbirul este recunoscut ca un aliment cu puteri vindecatoare. Imbunatateste imunitatea, stimuleaza metabolismul si este folosit adesea pentru a combate greata si simptomele de raceala sau gripa.

Ghimbirul ofera savoare preparatelor culinare si protejeaza alimentele impotriva alterarii, spune nutritionista japoneza.

“Eu adaug o cantitate generoasa de ghimbir in supa miso si il folosesc in dressing-uri, sosuri, marinade si dulciuri. Este un topping perfect pentru nukazuke, natto, peste si taitei”, adauga specialista.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0430672168732