Noiembrie 09, 2018
Sănătatea mamei și a viitorului copil!
VERONICA MUSTEAȚĂ: Medic ginecolog, ginecolog-obstetrician, categoria superioară, medic la American Medical Center.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Sarcina trebuie să fie dorită, iar cel mai bine ar fi să fie panificată. Această abordare va reduce la minimum toate riscurile pentru sănătatea mamei și a copilului. 

 

Vizite la specialiști

Planificarea sarcinii trebuie făcută în primul rând cu o vizită la medicul ginecolog. Medicul va examina cardul medical al femeii, va afla totul despre sarcinile anterioare, avorturile, metodele de contracepție, bolile trecute și prezente.  După examinare, ginecologul îi va oferi pacientei sale instrucțiuni pentru teste și examinări și dacă va bănui că sunt probleme de sănătate,o va sfătui să viziteze specialiștii corespunzători (endocrinolog, chirurg, alergist etc.) În plus, se recomandă vizitarea unui terapeut a cărui sarcină este de a diagnostica și trata bolile cronice care pot complica cursul sarcinii. Pentru identificarea și reabilitarea focarelor de infecție cronică, este necesară consultarea unui specialist al ORL și o vizită la medicul dentist. Dacă în familie există boli ereditare (boala Down, distrofie musculară, boala Alzheimer, coreea Huntington etc.) sau cazuri de naștere mortală, este necesară consultarea unui genetician. Un genetician poate efectua studii speciale pentru a identifica anomalii genetice, pentru a da o prezicere a nașterii unui copil sănătos.

ANALIZĂ ȘI SURVEJ

Femeile care sunt pe cale să conceapă sunt încurajate să facă următoarele teste:

  • teste sanguine generale și biochimice;
  • test pentru a determina tipul de sânge și factorul Rh (pentru ambii soți); 
  • analiza urinei;
  • frotiuri și teste de sânge pentru infecții genitale: PCR (chlamydia, ureaplasmoză, micoplasmoză, gonoree, candidoză, aftere) - ambii soți;
  • analiza de sânge pentru anticorpi împotriva rubeolei, toxoplasmei, herpesului, CMV, chlamydia, HIV, RW, virusurilor hepatitei B și C;
  • analiza de sânge pentru indentificarea zahărului;
  • coagulogramă (indicatori de coagulare a sângelui);
  • colposcopie (pentru a evalua stării vaginului și a colului uterin);
  • Ecografia organelor pelvine (pentru a evalua starea uterului și a ovarelor).

În cazul unui ciclu menstrual neregulat, sunt prescrise probleme cu concepția și avorturile anterioare, un test suplimentar de sânge pentru hormoni sexuali, teste hormonale pentru glanda tiroidă, glandele suprarenale și examenul imunologic.În caz de avort spontan și infertilitate, pot fi prescrise definiția lupusului anticoagulant, anticorpii pentru gonadotropină corionică, anticorpii pentru fosfolipide, anticorpii TPO, anticorpii pentru receptorii TSH etc.

 

Vaccine

  • În cazul în care pacienta nu a fost diagnosticată cu rubeolă și nu există anticorpi la această infecție, se recomandă să fie vaccinată (cu cel puțin trei luni înainte de concepția planificată). În plus, se recomandă vaccinarea împotriva hepatitei B.

 

  • În plus, puteți face vaccina împotriva difteriei și a tetanosului, precum și împotriva gripei.

 

Înainte de sarcină

Dacă totul sa dovedit a fi în ordine, puteți începe pregătirea directă pentru concepție. Cuplul este sfătuit să nu bea medicamente timp de două sau trei luni, fără să consulte ginecologul, să nu fumeze (în cazurile extreme, să reducă numărul de țigări, să treacă la tigări mai ușoare), să nu bea băuturi alcoolice (nu mai mult de 100 ml de vin pe zi ), să nu facă abuz de cafea, să mănânce mai multe fructe și legume, să nu  facă băi fierbinți și să nu meargă la saune. Femeile cu trei luni înainte de presupusa concepție trebuie să înceapă să ia vitaminele cu acid folic. După toate astea, puteți să nu vă mai protejați și să treceți la conceperea copilului. 

Potrivit statisticilor, un cuplu sănătos care face sex de 2-3 ori pe săptămână, fără contraceptive, pentru a concepe copil are nevoie de cel mult un an. Deci, nu vă faceți griji dacă din prima dată nu a funcționat. Acest lucru se poate datora utilizării recente a pastilelor contraceptive hormonale, a stresului, a modificărilor stilului de viață etc. Dacă după un an nu a fost posibilă conceperea copilului, trebuie să consultați un ginecolog. Medicina modernă vindecă multe cazuri de infertilitate feminină și masculină.

În cazuri extreme, puteți folosi metodele de inseminare artificială (IVF, ICSI, etc.).

 

Citește continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE, din luna noiembrie 2018. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.44815278053284