Noiembrie 06, 2018
Colestază intrahepatică a femeilor însărcinate
LUDMILA TOFAN-SCUTARU: Doctor-gastroenterolog, hepatolog, doctor în științe medicale, conferențiar, doctor la American Medical Center.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Termenul "colestază" provine de la cuvintele grecești chole (bila) și stasis (stagnare). Cholestaza apare atunci când ficatul nu emană bila în modul corespunzător. Colestaza intrahepatică a femeilor însărcinate este detectată numai în timpul sarcinii.

Colestază intrahepatică este o stare a sarcinii multifactorială, caracterizată prin mâncărime în absența erupțiilor cutanate și a testelor anormale ale funcției hepatice, ambele probleme fiind rezolvate în primele 4-6 săptămâni după naștere. Colestaza intrahepatică  nu prezintă un risc serios pentru sănătatea mamei, dar poate provoca probleme grave pentru copil.

Colestază intrahepatică este cea mai frecventă leziune hepatică asociată cu sarcina. De obicei, simptomele colestazei intrahepatice apar în trimestrul III al sarcinii, dar uneori - în stadiile incipiente. Colestaza intrahepatică este mai frecventă la femeile care au avut sarcini multiple și la femeile care au fost tratate anterior de infertilitate. Apariția predispozițiilor ereditare latente, creșterea nivelurilor de estrogen și progesteron, datorate sarcinii, joacă un rol în apariția colestazei intrahepatice.

Factori de risc care contribuie la  dezvoltarea colestazei intrahepatice : sarcini multiple, hepatită C, calculi biliari, sarcină cu fertilizare in vitro (FIV), vârsta peste 35 de ani.

 

Simptomene colestazei intrahepatice

Principalul simptom al colestazei intrahepatice la femeile gravide este mâncărimea, fără erupție cutanată. Pruritul începe mai des după a 28-a săptămână de sarcină pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor, se poate răspândi la mâini și picioare, dar uneori poate apărea și pe față, spate și piept. Poate varia de la ușoară la intensă și persistentă, poate fi foarte neplăcută, este mai puțin tolerată noaptea și poate deranja somnul. Nu există nici o erupție cutanată pe piele, dar unele femei se scarpină atât de tare încât lasă urme de zgârâieturi. Femeile cu colestază intrahepatică  prezintă uneori icter (îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase din cauza modificărilor hepatice), întunecarea urinei și ușurarea scaunului. Unele femei se simt prost și își pierd apetitul. Anumite modificări ale parametrilor biochimici din sânge sunt caracteristice colestaza intrahepatică. O femeie însărcinată care are semne sau simptome menționate mai sus trebuie să raporteze acest lucru unui medic cât mai curând posibil.

Pericol pentru copil

Creșterea probabilității de naștere prematură. Fiecare a zecea femeie cu colestază intrahepatică, naște  înainte de a 37-a săptămână de sarcină (inclusiv femeile aflate la prima sarcină).

2 Riscul general de naștere prematură este de 7-25%.

3 Tulburări fetale intrauterine mai mari.
4 Există un risc de naștere mortală (1-2%). 

 

Diagnosticarea colestază intrahepatică 

Colestază intrahepatică poate fi diagnosticat, dacă în timpul sarcinii există mâncărimi și teste anormale ale sângelui. Pielea trebuie verificată cu atenție pentru asigurarea că mâncărimea nu este asociată cu nici o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema.

 

Pentru diagnostic este necesar să se efectueze următoarele studii: analiza generală a sângelui cu trombocite, funcțiile hepatice,  inclusiv studiul nivelului de acizi biliari din sânge pe stomacul gol.  Este necesar să se efectueze un studiu cu ultrasunete pentru a exclude afecțiunile hepatice cronice, dezvoltarea anormală a ficatului, calculii biliari, inclusiv pietrele în tractul biliar. Este necesară consultarea unui hepatolog, inclusiv pentru a exclude alte boli hepatice. Dacă mâncărime persistă și nu se găsește nicio cauză, testele trebuie repetate la fiecare 1-2 săptămâni.

După diagnosticarea cu colestază intrahepatică, este necesară monitorizarea atentă a femeii însărcinate și a copilului.

Simptomele colestazei intrahepatice la femeile gravide se îmbunătățesc după naștere. Cu toate acestea, este necesar controlul după nașterea copilului. Simptomele continue și testele anormale ale funcției hepatice pot indica o altă problemă - trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră hepatolog.

 

Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE din luna noiembrie 2018. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.87602639198303