Iunie 12, 2018
Alex Litt: Fotografia nud - arta pe care o trăiesc!
Perseverența, rafinamentul și calitatea sunt cuvintele care o reprezintă pe tânăra fotografă din Republica Moldova, Alex Litt. Arta frumosului a prins-o în plasele ei încă de când era copil, și de-atunci, artista încearcă să imortalizeze frumusețea corpului uman dezgolit, în niște poze inedite. A participat la diverse concursuri, întorcându-se acasă cu trofee și glorii. Pozele ei au ajuns să fie publicate în una din cele mai faimoase reviste ale lumii, și anume, în Vogue Italy. În opinia artistei, goliciunea corpului uman este o artă aparte.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Când s-a născut dorința de a face fotografie nud?

De la o vreme, am început să mă interesez activ de arta fotografică, de modelling și de organizarea ședințelor foto. Astfel, am creat comunitatea de modele și fotografi TopModelGroup MD. A fost o experiență importantă de câțiva ani, care mi-a permis să aflu lucruri noi și să devin mai aproape de arta fotografică și, în special, de arta nudă.

Încă de la primele cadre pe care le făcusem cu ajutorul camerei mele vechi, nu am încetat să meditez asupra ideii de a fotografia corpul uman într-un mod deosebit, scoțând la iveală adevărata frumusețe a ființei umane. Grația, tandrețea și eleganța – anume acest mix de trăsături am ales să îl luminez în pozele pe care le fac. Aceste fotografii nu îți e rușine să le arăți chiar și bunicilor sau persoanelor străine.

 

 

Care a fost primul proiect în care ai făcut poze nud?

Țin minte bine acea zi. Alături de amicul meu fotograf, Dragoș Condrea și două modele din comunitatea pe care o administram, am decis să facem niște poze nude improvizate în studiou. Cu toate că aceste fotografii nu au fost asemenea celor pe care le fac astăzi, anume ele au stat la baza premiilor mele în cadrul concursurilor internaționale. Anume cu aceste lucrări am obținut prima mea victorie și această realizare mi-a dat imboldul să creez și să arăt frumosul în continuare.

 

Ai făcut studii în domeniul artistic?

Desigur. Arta frumosului am însușit-o de mic copil, când frecventam școala de arte plastice „A. Șciusev” din Chișinău. După aceasta au urmat cursuri de fotografie, de compoziție etc. Astfel, sunt în permanentă dezvoltare pentru a însuși metode și trucuri noi în ale fotografiei.

 

 

De unde se iscă inspirația?

Inspirația pentru mine este ceva spiritual, ceva ce vine din interiorul sufletului meu. Toate cele din jur mă inspiră într-un mod sau altul – muzica pe care o ascult, plimbările în aer liber, murmurul izvorului, șoaptele frunzelor în bătaia vântului... Nu e un proces pe care îl controlez, dar știu, sută la sută, că orice idee va deveni un proiect interesant.

 

Ce te-a făcut să urmezi această cale?

Corpul uman, formele acestuia și trăsăturile individuale ale omului. Ele în permanență provoacă atenția celor din jur. Pe mine mă captivează mai mult, de aceea am decis că fotografia nud, fiind o artă și o activitate rafinată, este ceea ce vreau să fac, arătând perfecțiunea și individualitatea fiecăruia din noi.

 

 

Cum îți alegi modelele pentru a le fotografia goale, le cauți tu sau te găsesc ele?

Având un număr mare de followeri pe rețelele de socializare (peste 10,5 mii de urmăritori), tot mai multe modele profesioniste, amatoare dar și utilizatori simpli îmi scriu cu dorința de a participa la ședințele mele foto.

Alteori, e necesar doar să postez mesajul despre ideea pe care o am și faptul că aș fi fericită să conlucrez cu modele (ce e de menționat – nu doar și nu permanent profesioniste), că peste o oră sau două, deja am o listă întreagă de doritori.

 

Ce vârstă au modelele tale pentru arta nud?

În contextul specificului acestor ședințe, vârsta medie a modelelor este cuprinsă între 23 și 35 ani.

 

 

Cât este de dificil să lucrezi cu modelele?

Demult am trecut peste bariera comunicării sau înțelegerii cu modelele – avem multe teme și interese comune, iar experiența mea mă ajută să creez atmosfera corectă și plăcută în timpul ședinței, astfel ca nici modelele să nu fie prea stresate sau intimidate, dar și ideea pozelor să fie menținută pe parcursul tuturor cadrelor.

 

Cum alegi locațiile pentru fotografii?

Principalul criteriu este anume ideea ședinței planificate – fie că e vorba de malul unui lac, de o poiană luminoasă în codri, vârful unei coaste, livezile de fructiferi sau lanurile cu flori de sezon. Avem o țară atât de frumoasă, colorată, atrăgătoare și perfectă din punct de vedere al naturii, că orice ședință o fac cu plăcere, iar pozele obținute la final le expediez cu mândrie la concursuri internaționale, fiind bucuroasă să prezint frumusețea plaiului natal într-un asemenea context.

 

 

La ce concursuri ai participat, ce premii, trofee, mențiuni ai obținut?

Deocamdată, lista de concursuri și premii arată astfel: locul 3, Categoria Nude în cadrul “International Color Awards 10th ed.”; mențiune de Onoare, Categoria Nude în cadrul “The Spider Awards 11th ed.” (Black and white); mențiune de Onoare, Categoria Nude în cadrul “The International Photographer of the Year 2016”; nominalizare, Categoria Nude în cadrul “Fine Art Photography Awards 2016/17; nominalizare, Categoria Nude în cadrul “Fine Art Photography Awards 2015/16”; mențiune de Onoare, Categoria Nude în cadrul “Neutral Density Photography Awards 2017”; publicarea în revista "VOGUE Italy" și în revista DarkBeauty Magazine. 
Astfel, pot cu siguranță să constat faptul că frumusețea corpului uman prezentată în lucrările mele este apreciată pe merite. Dar totdeauna este loc pentru mai bine, deci așteptăm cu mare nerăbdare, rezultatele concursurilor pentru anii viitori.

 

 

Ce atitudine au oamenii de la noi din țară asupra faptului că faci artă nud?

Prima reacție deseori este uimirea și curiozitatea față de acest domeniu și acest gen de poze. De la prima fotografie nud pe care am făcut-o până astăzi, au trecut deja 3 ani. Multe s-au schimbat, desigur. Oamenii au devenit mai deschiși, iar în portofoliul meu nu veți găsi vulgaritate sau perversiune, eu sunt adepta rafinamentului și purității. Anume acest aspect îmi permite să dezvolt arta frumosului, și să simt importanța aportului meu în fotografia nudă.

Este îmbucurător faptul că și vedetele autohtone apelează la serviciile mele fotografice, ceea ce este un semn că fac ceva bun și estetic.

 

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?

Unul din scopurile de bază ale activității mele este dezvoltarea artei nude în Moldova și peste hotarele ei. Desigur, sunt mândră să reprezint plaiul meu natal la concursurile internaționale, de aceea în viitorul apropiat urmează să fac ceea la ce mă pricep mai bine – să fotografiez, să realizez noi proiecte și idei, pe care le voi putea promova cu faimă și bucurie în cadrul tuturor evenimentelor la care voi participa.

De aceea, îi invit pe toți doritorii să urmărească activitatea mea pe pagina de Facebook și Instagram – tot acolo vor fi publicate ultimele știri și anunțuri legate de viața mea profesională.

 

 

Text: Victoria Kirilov

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1465075016022