Aprilie 02, 2018
Ion Ceban: Despre orașul îndrăgit și tradițiile din familie

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Născut:

30 iunie 1980, la Chișinău

Studii:
Universitatea de Stat din Moldova, facultatea “Matematică și informatică”; Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea “Informatică și microelectronică”. Academia Rusă de Economie Națională și Administrație Publică din Rusia, facultatea de Administrație Publică, specialitatea - gestionarea proiectelor și programelor (o finisează în anul 2018).

Cariera
2002–2004. Principalul operator al comunicațiilor guvernamentale РМ (de la consultant până la director adjunct).
2004–2005. Biroul Președintelui Republicii Moldova, consultant principal
2005–2007. Ministerul Educației și Tineretului, șeful departamentului Tineret.
2007–2008. Viceministrul Educației și Tineretului.
2008–2009
. Șeful secretariatului Comisiei pentru integrare europeană.

2010 – 2015. Membru al Grupului parlamentar de socialiști, membru al Comisiei parlamentare pentru cultură, știință, educație, tineret, sport și mass-media.

 Din 2015, conduce fracțiunea Partidului Socialist în Consiliul Municipal Chișinău.

Din 2016, consilierul, secretarul de presă al Președintelui Republicii Moldova.

Starea civilă
Căsătorit, doi copii.

 

Cinci ani în urmă, într-un interviu acordat revistei AQUARELLE, dumneavoastră ați spus că în politică nu există nimic imposibil. Convingerea dumneavoastră nu s-a schimbat de-atunci?  


Cred că, acum cinci ani nimeni nu credea că echipa noastră este în stare să câștige la alegerile parlamentare, să susțină mulți candidați  la nivel local, și să dețină victoria la alegerile prezidențiale din RM. Eu sunt sigur, că mulți credeau că acest lucru este imposibil. Dar noi am reușit! Rezultatele apar atunci când echipa are scopuri bine țintuite, legate de dezvoltarea orașului și a țării. Este munca echipei coerente care gândește la fel.

 

În ziua de astăzi, când în capitală există multe probleme, care credeți că sunt problemele esențiale?


În primul rând, în municipiu este nevoie de conducere competentă. Până acum am avut parte de neglijență sau interferență haotică. Orașul nu posedă un plan bine stabilit pentru dezvoltare, și eu cred că dezvoltarea sa este una dintre sarcinile prioritare. Noi trebuie să știm cum dorim să vedem municipiul Chișinău peste 10-15 ani, care ar fi trebuit să fie scopul nostru. Orașul trebuie să fie modern, tehnologic, sigur, și confortabil pentru toate segmentele populației. Evident că problemele existențiale trebuie abordate într-un complex. Acest lucru este posibil doar acelor oameni care, în primul rând, își iubesc orașul, iar în al doilea rând, au în spate o echipă competentă de profesioniști. Căci, doar în așa mod poți face lucruri bune și utile.

 

De multe ori ați spus că una dintre prioritățile dvs. principale este lupta împotriva corupției. Cum o să o eradicați?

Corupția a fost și va rămâne un element important în primărie. Oamenii nu pot avea ceea ce li se cuvine conform legii, de aceea sunt forțați să dea mită. Noi am renunțat complet la voturile în pachet, am luptat pentru fiecare decizie și pentru fiecare proiect. Conform cerinței noastre, reuniunile comisiei au început să fie difuzate în direct. Am realizat implementarea proiectului prin vot electronic. Au fost suspendate numeroase proiecte ilegale de construcție. Încercăm să ne asigurăm că terenurile sunt transferate exclusiv prin licitații. Timp de aproximativ trei ani, consilierii au depus mai mult de 2 mii de plângeri la agențiile de aplicare a legii, au pregătit 8 mii de apeluri către diferite departamente, au primit și au procesat 11 mii de petiții din partea cetățenilor. În fiecare săptămână, consilierii fracțiunii socialiste dețin recepții ale locuitorilor orașului. Noi avem sute de inițiative, noi lucrăm zilnic în toate domeniile. Vreau să amintesc că, proiectele avansate, care sunt acum propuse a fi implementate în capitală, sunt dezvoltate de colegii noștri. Aproximativ 95% din programele sociale sunt rezultatul muncii fracțiunii noastre.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră orașul Chișinău? Care sunt primele asocieri pe care le aveți cu acest oraș?


Chișinăul este, în primul rând, oraș bogat în vegetație, cu oameni buni și ospitalieri. Copilăria mi-am petrecut-o pe strada Zaikin. Ador parcul Zaikin, care în ziua de astăzi, este, spre nefericire, într-o stare deplorabilă. Alături se află locuri frumoase și importante pentru orașul nostru. Mai ales primăvara, orașul nostru e foarte minunat, chiar și clădirile urâte nu sunt atât de vizibile.

Dar e posibil să evităm clădrile urâte care apar în Chișinău?
E posibil, și chiar este necesar. Orașul Chișinău, din păcate, nu are un plan al construcțiilor bine stabilit. Ultima dată, când a fost făcut un plan bun al orașului, a fost tocmai în perioada sovietică. Desigur că, multe lucruri s-au schimbat. Trebuie de luptat având la bază un plan exact. În ziua de astăzi, noi am aprobat reglementări pentru protecția spațiilor verzi, pentru construirea în centrul istoric. Dar, din păcate aceste implementări nu prea funcționează, atâta timp cât nu există un plan bine definit, legat de dezvoltarea strategică a orașului.

 

Ce oraș vă impresionează, din punct de vedere al conducerii? Ce primar, considerați că merită o atenție deosebită?  
Eu urmăresc mai multe orașe, Eu sunt impresionant de ceea ce face  Sergei Sobyanin. Toți au observat cum Moskova s-a schimbat radical, începând cu centrul orașului și terminând cu proiectele moderne la scară largă. Mie-mi place Berlinul. Aici este foarte înalt nivelul tehnologiilor moderne, inovațiilor, este un oraș care este pentru oameni, ceea ce este foarte important.

 

Dumneavoastră munciți mult. Ce faceți în mod obligatoriu, indiferent de cât sunteți de ocupat?  
Eu neapărat îmi duc fiica la școală. Uneori o duc cu săniuța, uneori cu mașina, alte ori ne plimbăm în drum spre școală. Acest lucru a devenit un fel de tradiție care ne leagă pe noi amândoi. Iată de ce, eu nu ajung la serviciu mai devreme de ora 8:30. Eu mă trezesc devreme, pe la orele 5-6 dimineața, și, desigur că, ziua mea de muncă începe înainte de a ajunge la locul de muncă. Chiar dacă graficul meu este foarte încărcat, și uneori, se-ntâmplă să mă rețin la serviciu, totuși, eu mă strădui să revin acasă până la povestea de seară, pentru a avea posibilitatea de a fi cu copiii, cât ei încă nu dorm.  În weekend noi ne străduim să petrecem cât mai mult timp împreună. Uneori plecăm din oraș, pentru a ne odihni din plin. Foarte des, cu soția mergem la spectacole, nouă ne este dragă lumea teatrală. Încă din perioada de studenție, urmărim toate evenimentele din domeniul artei teatrale. Așa s-a întâmplat, că încă din perioada adolescenței, eu am foarte mulți cunoscuți care sunt interesați de artă. Cândva chiar și mie-mi plăcea să cânt la pian sau la chitară, dar acum, din păcate, nu prea am timp pentru așa ceva.

Se apropie Sfintele Sărbători de Paști. Cum veți sărbători?
Paștele și Crăciunul noi îl sărbătorim, de obicei, în familie. Ne străduim ca și părinții noștri să ne fie alături. Toți împreună vopsim ouăle. Este o tradiție frumoasă, și copiii adoră acest obicei.

 

Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE din luna aprilie 2018!



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.75877785682678