декабрь 29, 2013
La cumpărături cu lupa: citim printre rânduri
Despre calitatea produselor ne poate spune multe eticheta de valabilitate. Conform Legea Republicii Moldova privind produsele alimentare, producătorul este obligat să indice data producerii și termenul de valabilitate a produsului.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

„Natural”, „fără OMG”, „Dietic” – nu vă grăbiți să dați crezare celor scrise cu litere mari pe etichetele produselor. Cele mai importante și demne de atenţie informaţii sunt înscrise pe verso-ul ambalajului – cu șrift mărunt, pe ultimele poziții în lista ingredientelor.

Eticheta „corectă”

În timp ce faceți cumpărături, în primul rând, trebuie să știți cum trebuie să arate corect o etichetă.

În cazul în care producătorul este străin, produsul trebuie să conțină neapărat o etichetă tradusă în limba de stat a denumirii produsului, a componenței și coordonatelor furnizorului. Dacă nu o veți găsi, atunci este foarte probabil ca produsul să nu fie calitativ, deoarece a fost importat ilegal. Pe etichetă trebuie să fie lizibilă denumirea sub care este comercializat produsul și compania producătoare, valoarea energetică, componența, cantitatea de lipide, proteine, glucide și caloriile. Înscrisurile evidențiate, cum ar fi, „100% natural” sau „Fără OMG”, indicate în apropierea denumirii produsului, nu au nicio tangență cu componența produsului. Nu se recomandă să achiziționați produsul dacă eticheta acestuia este ilizibilă sau dacă produsul a fost reetichetat.

Informația aferentă calității produsului poate fi conținută și pe marcajul cu privire la termenul de valabilitate. Conform Legii Republicii Moldova cu privire la produsele alimentare, producătorul este obligat să indice data de fabricare și termenul de valabilitate. Acesta poate fi indicat prin două modalități: 1) o anumită perioadă de timp (în cazul acesta pe ambalaj veți găsi data și ora producerii și veți calcula când va expira termenul de valabilitate); 2) data limită de consum (data, luna și anul), care trebuie indicată alături de data fabricării, în format asemănător. Este interzisă introducerea datelor pe etichetă cu ajutorul cariocii sau pixului – acestea sunt tapate cu ajutorul ștampilei sau cu ajutorul unui dispozitiv de marcaj special.

Ingredientele ce intră în componența produselor sunt prezentate în ordine descrescătoare din perspectiva cantității acestora: inițial sunt prezentate componentele principale, iar apoi cele secundare. Atrageți atenția la faptul că ingredientele, de obicei, sunt calculate pentru 100 gr de produs sau pentru o porție, iar ambalajul poate conține o altă cantitate de produs. În asemenea cazuri, conținutul trebuie calculat în dependență de greutatea ambalajului.

 

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE ianuarie-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



конкурс
СВЕЖИЕ НОВОСТИ
читайте также
SQL exec time = 4.5344045162201