март 31, 2014
Înviorarea de primăvară
Am aşteptat acest moment cu sufletul la gură toata iarna: când zăpada se va topi iar crengile vor fi acoperite cu muguri scăldaţi în minunata magie a primăverii… Şi iată că ziua devine mai lungă, natura se trezeşte sub razele dătătoare de viaţă ale soarelui iar noi rămânem în această prelungită "hibernarea" a iernii.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

Am aşteptat acest moment cu sufletul la gură toata iarna: când zăpada se va topi iar crengile vor fi acoperite cu muguri scăldaţi în minunata magie a primăverii… Şi iată că ziua devine mai lungă, natura se trezeşte sub razele dătătoare de viaţă ale soarelui iar noi rămânem în această prelungită "hibernarea" a iernii.

 

Fiecare zi întruchipează o adevărată luptă pentru existenţă

Dimineaţa încercăm în mod eroic să ne sculăm din pat. Abia ne ţinem capul pe umeri iar corpul ne este lipsit de orice vlagă şi putere. Nebăgarea de seamă şi moleşeala ne urmăresc pretutindeni. Letargia şi indispoziţia „se trezesc” odată cu primele raze de soare ale primăverii. Acest fenomen este, din păcate, familiar multora dintre noi. Chiar şi marele Alexandru Puşkin spunea: „Nu-mi place primăvară… mă îmbolnăveşte (traducere liberă)”.

Prin simptomele acestei năpaste se numără: oboseala, starea de apatie şi performanţă redusă. Şi oricât nu ne-am odihni nu ne putem reface forţele de odinioară; doar gândul la o plimbare pe jos în parc sau la un antrenament la sala de forţă ne irită la culme. De ce suntem atât de iritaţi? De ce ne ieşim din fire de la orice fleac? Medicii i-au dat acestui fenomen o denumire ştiinţifică „astenia de primăvară” – desincronoză.

Timpul care pare a fi încetinit!

Explicaţia acestui fenomen curios este destul de simplă – adaptarea lentă a organismului la schimbările survenite odată cu venirea primăverii. Din cauza lipsei de lumină solară pe perioada iernii, organismul produce o cantitate mare de melatonină (hormonul somnului) care dereglează ceasul biologic al organismului, învăluindu-l într-o stare constantă de somnolenţă. Deşi odată cu debutul primăverii ziua devine mai lungă, sistemul hormonal nu reuşeşte să se adapteze rapid la noile condiţii iar „surplusul” melatoninei acumulate se face resimţit. Tot din cauza lipsei de lumină solară, pe timp de iarnă, organismul nostru produce o cantitate extrem de mică de serotonină, hormonul responsabil pentru starea generală de bine. Acesta are nevoie de a anumită perioadă de timp pentru ca să se „încarce” cu lumină solară şi să producă suficientă serotonină.

Ceasornicar e de vină

Presiunea atmosferică instabilă, decalajele de temperatură şi creşterea bruscă a puterii câmpului magnetic tulbură sistemul hormonal a organismului, care este deja zdruncinat de lunile iernii, creând o povară suplimentară. Toate acestea duc la dezechilibrarea bioritmului, producerea excesivă de secreţie endocrină şi slăbirea sistemului imunitar: bolile cronice se agravează şi apar diferite infecţii „fastidioase”. Din cauza trecerii la ora de vară, care ne fură o oră din somnul dulce al dimineţii, organismul nostru se află într-o permanentă stare de „moleşeală” şi „somnolenţă”.

Foamea de vară!

Avitaminozele, care contribuie la scăderea tonusului muscular, nu sunt o raritate în timpurile noastre, chiar dacă, la prima vedere, avem la îndemână preparate cu vitamine, fructe şi legume pe parcursul întregului an. Totuşi, vitaminele pe care le achiziţionăm din farmacie nu sunt întotdeauna asimilate în modul cuvenit iar legumele şi fructele pe care pe putem procura pe timp de iarnă sunt sărace în substanţe nutritive. La toate acestea se mai alipeşte şi metabolism lent caracteristic primăverii care împreună constituie un al motiv pentru care nu reuşiţi nicidecum să vă „veniţi în fire”.

 

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE aprilie-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



конкурс
СВЕЖИЕ НОВОСТИ
читайте также
SQL exec time = 0.71302223205566