Iunie 27, 2017
Top 10 lucruri pe care nu le știai despre Haruki Murakami
S-a spus despre Haruki Murakami, scriitorul a cărui faimă a depăşit graniţele Japoniei şi a devenit în scurt timp de la lansarea primelor volume o valoare a literaturii universale, că este un fenomen. Scriitorul cu milioane de fani din cele mai variate culturi, autorul ales de revista Time în topul celor mai influente persoane din lume spune însă că talentul nu este nimic fără concentrare şi anduranţă.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Scriitorul japonez, Haruki Murakami, s-a născut în Kyoto la 12 ianuare, 1949. 

Pentru Murakami, scriitorul-alergător, creativitatea este mai mult un sport decât o artă. Cu un program spartan de lucru atunci când îşi scrie romanele, Murakami mărturiseşte că sportul l-a învăţat foarte multe lucruri – de la puterea de a se concentra asupra lumii interioare şi de a-şi depăşi constant limitele şi până la atitudinea care trebuie adoptată la graniţa subţire care limitează încrederea în sine de îndoială. „Ştiu că dacă nu aş fi devenit alergător pe distanţe lungi când am devenit şi romancier munca mea ar fi arătat cu totul altfel” spune Murakami. Pentru cititori, un „maraton” literar al operelor scriitorului japonez este întotdeauna o placere. Mai jos sunt 10 lucruri pe care la sigur nu le știai despre autorul Haruki Murakami. 

1. Iubește jazz-ul. Prima sa slujbă a fost la un magazin de discuri, la fel ca și personajul povestitor, Toru Watanabe, din „Pădurea Norvegiană”. Colecționează discuri de vinil, în special jazz, iar când a fost întrebat despre locul favorit în care ar vrea să călătorească, a spus întâi Boston, Massachusetts, pentru că este cel mai convenabil loc de unde poți cumpăra discuri de jazz la mâna a doua. Deține peste 6000 de discuri.

 

2. Îi plac filmele. Foarte mult. Se spune că de-a lungul unui an din studenție (la Universitatea Waseda din Tokyo unde a urmat studii dramatice și unde și-a cunoscut și soția Yoko), Murakami a urmărit peste 200 de filme.

3. Iubește pisicile.Într-un eseu 1989 a declarat că a avut mai mult de 10 pisici de-a lungul timpului, printre care una, se numea Kirin (după unicornul chinezesc, nu după berea japoneză cu același nume). A primit-o pe Kirin de la colegul de breaslă și tizul său Ryu Murakami, unul dintre cei doi scriitori japonezi pe care-i citește.

 

4. Scrie foarte multe ciorne. Multe. Câte 4-5 ciorne pentru fiecare roman, petrecând 6 luni pentru a scrie prima ciornă și alte 7-8 luni rescriind.

5. Ascultă rock când aleargă. În pofida pasiunii pentru jazz, când aleargă, ascultă rock. Cu cât e mai simplu ritmul, cu atât e mai bun pentru alergat.

 

6. Nu cunoaște dinainte sfârșitul propriilor romane.

7. Soția sa este și primul lui cititor, cea care îi citește fiecare carte. Ca și în cazul Zeldei , soția lui Scott Fitzgerald.

 

8. Baseball-ul a făcut din el un scriitor. Într-un fel. Nu poate spune exact cum a hotărât să devină scriitor. Ideea i-a venit din senin într-o zi, în timp ce urmărea un meci de baseball. Atunci a simțit imboldul de a vrea să scrie o carte. Imediat după meci s-a dus acasă și în noaptea aceea a început să scrie. A lucrat la „Here the wing sing” mai multe luni, în scurtele clipe libere care-i rămâneau  după ziua de lucru la barul pe care îl deținea.

9. S-a căsătorit la doar 22 de ani, o căsătorie din timpul facultății, care i-a inspirat povestea din romanul Pădurea norvegiană.

10. Romanul „Pădurea Norvegiană” a fost ecranizat în 2010, iar filmul se bucură de un succes impresionant în Japonia.

 

Iată și un top ale celor mai celebre citate semnate de Haruki Murakami.

1. „Oricine se îndrăgostește caută piesele lipsă din el însuși.”

2. „Dacă tu îți amintești de mine atunci nu îmi pasă dacă toți ceilalți uită de mine.”

3. „Câteodată cred că inimile oamenilor sunt precum fântânile adânci. Nimeni nu știe ce este la fund. Tot ce poți să faci este să presupui după ce vine plutind la suprafață din când în când.”

4. „Durerea este inevitabilă. Suferința este opțională.”

5. „Chiar dacă ne-am putea întoarce în timp, probabil că niciodată nu am sfârși acolo unde am început.”

6. „Orice ar fi ceea ce cauți, nu va veni în forma în care te aștepți.”

7. „Deschide-ți mintea. Nu ești un prizonier. Ești o pasăre în zbor, ce își caută visurile în ceruri.”

8. „Nu există război care să pună capăt tuturor razboaielor.”

9. „În ciuda celor mai bune eforturi ale tale, oamenii vor fi răniți când este timpul să fie răniți.”

10. „Indiferent de ceea ce-și doresc, indiferent de cât de departe merg, oamenii nu poti fi niciodată altceva decât ei înșiși. Asta este tot.”

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.89524936676025