Iunie 25, 2017
„Ia” este în trend sau cum poți purta imprimeul etnic în viața de zi cu zi
Ieri, 24 iunie, a fost sărbătorită Ziua Universală a Iei. De aceasta stilistul revistei AQUARELLE, Ruslana Babii îți dă câteva sfaturi cum să porți „ia” în viața de zi cu zi.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Tradiționala Ie este o cămașă cu un croi deosebit ornamentele căreia au, de asemenea, semnificația lor proprie și specială. Din păcate, până asztăzi s-au păstrat ii cu imprimeu din secolele XIII-XIX, iar tot ce a fost până atunci s-a pierdut în timp. Dacă vorbim despre costumele contemporane atunci este greșit să spunem că ele arată la fel ca și acum 1.000 sau 500 de ani în urmă pentru că acestea s-au schimbat din punct de vedere vizual.

Înainte gospodinele vopseau fibrele cu vopsea naturală, iar din acest motiv palitra de culori era foarte mică. Odată cu dezvoltarea comerțului în secolele XVI-XVII au apărut diferiți coloranți de la Est, iar astfel executarea iei,în funcție de culori, s-a schimbat. 

Din păcate, oamenii păstrează hainele cu imprimeu etnic în dulap și le scot doar când participă la evenimentele mai speciale precum: nuntă, botez sau evenimente cu tematică tradițională. Cu toate acestea majoritatea designer-ilor cu nume notoriu se inspiră anume de la portul popular. Și nu în zadar! Varietatea de culori bogate deschid posibilități nelimitate pentru inspirație. 

Să porți o haină cu imprimeu etnic este cu mult mai ușor decât îți poți imagina. În primul rând, este foarte comod deoarece caracteristica principară a iei este utilizarea materialelor naturale: bumbac, in, cânepă, lână, piele, etc. În al doilea rând, stilul etnic este foarte viu colorat și dă un sentiment special de sărbătoare. Iar în final, haina cu imprimeu etnic se combină cu orice stil contemporan.

Cel mai simplu mod de a avea o ținută contemporană, dar cel mai important originală, îmbracă o ie liberă și asociaz-o cu o pereche de blugi din denim și o pereche de încălțăminte trendy. 

 

Ornamentele etnice se asociază foarte bine și cu ținuta ta de afaceri. Cămașa clasică decorată cu imprimeul etnic combinată cu o fustă clasică creion sau pantaloni clasici va arăta destul de respectabil pentru biroul oricerei companii, doar dacă compania dată nu regulamentează un dess-code strict. 

 

Totuși, cel mai bine, imprimeul etnic se asociază cu stilul romantic al ținutelor. Doar bunicile noastre își coseau singure tot de ce aveau nevoie: haine, elemente de decor interior și chiar țeseau covoare. Nu-ți fie frică se experimentezi și să combini ornamentele etnnice cu imprimeu floral, în dungi sau chiar buline.


 

Iar cel mai important: nu uita că tradițiile noastere sunt cea mai scumpă moștenire rămasă de la stăbuneii noștri și trebuie să fim responsabili de ea. Doar datoria noastră este să transmitem moștenirea culturală generțiilor următoare. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.50763583183289