Februarie 13, 2018
12 întrebări și răspunsuri de la solista Operei Naționale, Ana Cernicova
Iubitoare, veselă, ambițioasă, interpreta de muzică academică, Ana Cernicova, de trei ani bucură publicul cu prezența sa pe scena Operei Naționale. Reușește să le facă pe toate, chiar dacă a fi solistă la Teatrul de Operă și Balet "Maria Bieșu", presupune muncă asiduă, Ana Cernicova reușește să-și crească și să-și educe fetița, să concerteze, să se bucure de tandrețe, alături de a doua jumătate, și să rămâna le fel de frumoasă. Are o voce spendidă și gigașă care curge lin și care rezonează cu sufletele noastre. Artista ne-a oferit un interviu inedit, și a răspuns la 12 întrebări.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Când ai început să faci muzică?

Am început să studiez pianul de la vârsta de 7 ani È™i de la 9 - canto, apoi a urmat studiile la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga" la specialitatea "Muzicologie".

 

Ce te inspiră?

Ma inspiră viaÈ›a cu toate oscilaÈ›iile ei, de fericire È™i tristeÈ›e, de dragoste È™i suferinÈ›a. Dragostea mă înaripează, dar suferinÈ›a mă motivează să fiu mai puternică È™i mai luptătoare. De asemenea, mă inspiră splendoarea È™i frumuseÈ›ea naturii.

 

Când ai înÈ›eles că eÈ™ti menită să faci canto academic?

Totul a evoluat treptat, de mică am început sa cânt balade renumite de Whitney Houston, Celine Dion câÈ™tigând numeroase concursuri internaÈ›ionale. Dar de la 11 ani când am început sa lucrez cu profesoara Tamara Brighidin, dânsa a menÈ›ionat că, de fapt, am voce academică, È™i treptat a început să mă îndrume în acest domeniu. La 19 ani am început să studiez "Canto academic" propriu zis È™i tehnica interpretării la Academia de Muzica, Teatru È™i Arte Plastice, la profesorul Vladimir DragoÈ™, iar la masterat am trecut la maestrul Mihai Munteanu.

 

 

Cui îi datorezi succesul tău?

Mamei È™i bunicii. Ele au fost cele care au crezut în mine, mi-au oferit dragoste, răbdare, au investit timp È™i surse. Și nu în ultimul rând profesorilor mei, care s-au dedicat cu suflet È™i mi-au destăinuit cunoÈ™tinÈ›ele pe care le-au agonisit pe parcursul vieÈ›ii lor artistice.

 

Ce compozitor rezonează cu sufletul tău?

Muzica Clasica e divină È™i de aceea nu aÈ™ putea specifica un anumit compozitor, important e să pot să mă regăsesc în mesajul pe care îl interpretez. Anul trecut am avut onoarea să particip în cadrul concertelor dedicate aniversării a 80 de ani ai maestrul Eugen Doga, unde am interpretat un È™ir de creaÈ›ii melodioase È™i plăpânde, care se aranjează foarte plăcut pe voce. De asemenea, am interpretat câteva creaÈ›ii frumoase a maestrului Vlad Burlea, printre care se numără piesa “In Memoriam”, o lucrare foarte pătrunzătoare, dedicată artiÈ™tilor care nu mai sunt.

 

 

Ce interpretă de operă te inspiră? Cine e idolul tău?

Nu am idoli, mă strădui să-mi creez propria concepÈ›ie, desigur sunt artiÈ™ti pe care îi admir, ca de exemplu, Anna Netrebko, AIDA Garifullina, dar în timpul liber ascult doar muzică modernă. Îmi place Beyonce, cu show-urile pe care le face. Pentru mine este important ca muzica să fie calitivă È™i interpretul profesionist.

 

Când a avut loc premiera ta pe scena Teatrului NaÈ›ional de Operă È™i Balet "Maria BieÈ™u"?

A avut loc pe 29 Noiembrie 2015 în rolul Adinei din opera "Elixirul Dragostei", sub bagheta maestrului Andryi Iurkevich.

 

 

Ce obiÈ™nuieÈ™ti să faci înaite de specatcol?

Mă concentrez foarte tare È™i în acelaÈ™i timp mă strădui să am dispoziÈ›ie bună.

 

Ce faci atunci când ai mâine spectacol, dar eÈ™ti răcită? Cum lupÈ›i cu boala?

AÈ™a situaÈ›ii, deseori sunt cauzate de supraoboseală, de aceea, mă strădui să nu cad în panică È™i pur È™i simplu, mă odihnesc în pat È™i meditez. În caz că e grav, beau pastile, dacă nu, petrec timpul cu fata, ies la o plimbare, fac ceva plăcut, È™i următoarea zi totul îmi trece.

 

 

Fiica ta, de asemenea, cântă. Èši-ai dori ca în viitor ea să îmbrățiÈ™eze aceeaÈ™i profesie?

IniÈ›ial nu am vrut. Dar atâta timp cât îmi va cere Amelia, am să o îndrum È™i am s-o ajut în toate. Am s-o ajut să-È™i relizeze aspiraÈ›iile sale, aÈ™a cum au făcut-o È™i părinÈ›ii mei.

 

Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?

Sunt foarte inspirată È™i vreau să fac multe, È™i sper să-mi reuÈ™ească.

 

Unde te vezi peste 10 ani?

ViaÈ›a de multe ori mi-a demonstrat că poate fi foarte imprevizibilă, de aceea nici nu È™tiu la ce mă pot aÈ™tepta.

 

Text: Victoria Kirilov



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.78446698188782